„Gruezi! Servus! Moi! No tere!”

30. okt. 2012 Piret Steinberg - Kommenteeri artiklit

Sellised tervitused kõlasid 13. augusti keskpäeval rannakuurordis Võsul, kuhu kogunesid saksa keele õpetajad üle Eesti. Kolm päeva peeti Eesti Saksa Keele Õpetajate Seltsi (ESÕS) suveseminari „Saksa keele õpe – traditsioonist innovatsioonini”. Seminari korraldus lasus ESÕS-il koostöös Lääne-Virumaa saksa keele õpetajate ainesektsiooniga.

 

21. suvelaagris osales 38 saksa keele õpetajat üle Eesti. Lektorid Rita Tuggener Šveitsist ja Pirjo Jaakamo Soomest vahendasid maiskonnaloolisi teadmisi oma maadest eelkõige kultuuri ja hariduse võtmes. Rita Tuggeneri teatraalsete momentidega pikitud esinemine oli nauditav,

selle järgimine oleks vaoshoitud eestlastele ilmselt suur väljakutse. Šveitsi koolitaja  lähenemine grammatika vahendamisele pakkus uudsust ja põnevust, köitis tähelepanu ja on hõlpsasti integreeritav keeleõppesse. Maiskonnalooline seminar „Kõik ei ole juust ega šokolaad“ avas Šveitsi ja šveitslaste olemust. Kogu seminari vältel poetas lektor kursuslaste laudadele kaunite Šveitsi looduspiltidega minišokolaade.

Pirjo Jaakamo ettekanne „Soome hariduse võti“ pakkus pinget erinevuste leidmiseks Eesti kooliga. Kolme olulise eduaspektina tõi lektor välja Soome haridussüsteemi, professionaalsed õpetajad ja kooli autonoomia. Pirjo Jaakamo sõnul on õpetaja võti tulevikku ja seetõttu tahavad Soomes kõik andekad inimesed saada õpetajaks. Nii on ülikoolidel õpetajakandidaatide valik väga suur, seitse inimest kohale. Kooliellu sukelduvad tudengid varakult, praktika algab juba esimesel kursusel. Võõrkeeleõpetuses eelistavad Soome õpetajad kodumaist õppematerjali. Pirjo Jaakamo osaleb ka saksa keele õpikute koostamisel, tema kaasatoodud õpikute vastu oli Eesti õpetajatel suur huvi. Väljakutsetena Soome koolile nimetas lektor õppimiskliimat, stressi, vägivalda ning lastevanemate halvenenud suhtumist kooli. Eestlastele pani Pirjo Jaakamo südamele olemasoleva koolistruktuuri säilitamise, sest nii on kõikidel samasugused võimalused.

 

Lõiming uues õppekavas

 

Olulise tähtsusega olid ka Eesti lektorite ettekanded ainete lõimumisest (saksa keel ja kunst, sport, matemaatika, geograafia ning muusika) ja erinevate pädevuste arendamisest uue riikliku õppekava valguses.

Reet Jõgeva (Tallinna Saksa Gümnaasium) lõimingu ettekande ajendiks oli väljasõiduseminar Viinistu kunstimuuseumisse. Tema käsitles kunsti lõimumise mitmekülgseid võimalusi erinevate osaoskuste arendamiseks keeletundides. Kalle Lina Rakvere Gümnaasiumist esines ettekandega matemaatilise pädevuse arendamisest. Toodud näited pakkusid põnevust ja kaasatöötamine näitas, et arvude maailmas ei tunne filoloogid end alati nii turvaliselt kui keelekontekstis.

Õuesõppe ühe elemendina kasutatavat nutitelefoni vajasid õpetajad Anneli Kesksaare (Tallinna Liivalaia Gümnaasium) organiseeritud nutikal jalutuskäigul. Töölehel olevate QR-koodide mõistmine viis ristsõna lahenduseni, mis aitas orienteerudes läbida vajalikud punktid.

Igas sihtpunktis premeeriti õpetajaid Helsingis asuva Šveitsi saatkonna sponsoreeritud maiskonnalooliste meenetega.

Ene Sarap Viljandi Paalalinna Gümnaasiumist käsitles jooga võimalusi õpilaste ergutamiseks tunnis, tähelepanu koondamiseks ja stressi maandamiseks.

Innovaatilisena oli Aimi Jõesalu Põlva Keskkoolist valmistanud online-lektorina ette lühivideod „Praktilisi näiteid õppetundidest: veebipõhine õpetamine ja virtuaaltunnid” Video kaudu tutvustas ta kohalolijatele ESÕS-i IT-grupi poolt väljakuulutatud viiendat e-konkurssi „Saksakeelne telesaade”. Kõik seminarimaterjalid avaldati juba suvekoolituse käigus  ESÕS-i blogis www.edlvblog.wordpress.com .

Koolituse käigus valmis osalejate ja lektorite kaastöödest saksa keelt kõnelevate maade maiskonnalooliste materjalidega CD „Saksa keelega Euroopas”, mida tutvustati ja mille said kõik osalejad.

 

Suveseminaride jätkusuutlikkus

Selleaastase kokkusaamisega pöörati tähelepanu ESÕS-i ja suveseminaride jätkusuutlikkusele. Korraldati näitus „20 aastat ESÕS-i suvelaagreid”, mille avasid piduliku lindilõikamisega esimestes laagrites viibinud õpetajad. Suvelaagrid on enne algavat õppeaastat alati motiveerivad. Saksa keele rolli vastu praegusel hetkel tundis huvi külla kutsutud Virumaa Teataja ajakirjanik Katrin Uuspõld. Vestlusringis õpetajatega ilmnesid nii nende töö rõõmud kui ka mured. Huvitav oli diskussioon kolme erineva maa õpetajakutse ja selle maine üle. Õpetajad said ajakirjanikult nõuandeid suhtlemiseks pressiga ja oma kogukonna tegemiste tutvustamiseks meedias.

Seminari raames toimus ka TEA kirjastuse saksakeelsete õppematerjalide tutvustus ja müük, osalejate vahel loositi välja kaks uut TEA kirjastuse õpikut.

Suvelaagrit rahastasid Euroopa Sotsiaalfond ja SA Innove programmi „Üldhariduse pedagoogide kvalifikatsiooni tõstmine 2008–2014” raames ja ESÕS. Üritust toetas ka Šveitsi saatkond Helsingis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!