Looduse tundmise võistlus “Loodus lummab”

30. okt. 2012 Helis Hani, Piret Jõul - Kommenteeri artiklit

Selle õppeaasta sügisel toimus esmakordselt Tartu linna 2. klasside õpilastele looduse tundmise võistlus „Loodus lummab”, mille eesmärgiks oli panna proovile õpilaste lai silmaring ning teadmised loodusest. Võistlus tugines 1. klassis omandatud teadmistel  ja oskustel ega vajanud eelnevaid ettevalmistusi. Tartu linna koolidest võttis osa üheksa 4-liikmelist võistkonda.

Võistlus „Loodus lummab” koosnes kahest voorust. Esimene voor oli veebivoor, milles õpilased lahendasid loodusteemalisi õpiülesandeid Moodle’i keskkonnas. Keskkonnaga tutvumiseks oli õpilastel ja õpetajatel võimalus eelnevalt katsetada prooviülesandeid.  Õpiülesanded olid koostatud lähtuvalt uuest riiklikust õppekavast. Võistlusülesannetes olid erinevat tüüpi küsimused: valikvastustega,  mitmikvastustega, vabavastuselised, sealhulgas pildi- ja heliküsimused.

Veebivoorus pidid õpilased ära tundma erinevate puude lehti ja linnuhääli; teadma, millest toituvad linnud ja loomad, kes neist magavad talveund ning arvama ära mõistatusi loodusest. Väga huvitavaks osutusid ülesanded, milles õpilased pidid kirjelduse järgi aru saama, millist aastaaega või looma on kirjeldatud. Õpilaste laia silmaringi näitasid integreeritud ülesanded, näiteks Arva ära loomad, kelledest on kirjutatud muinasjutte. Kirjuta muinasjutu pealkiri. „Need on taluloomad. Neil on sõrad ja sarved. Nad annavad piima. Nende vaenlane on hunt. Neid on seitse. (Vastus: „Hunt ja seitse kitsetalle”.) Veebivoorust pääses edasi lõppvooru kuus võistkonda.

Teine voor oli eksperimentaal- ehk katsevoor. Katsevooruks olid edasipääsenud koolide võistkonnad kutsutud Tartu Kivilinna Gümnaasiumi pargialale. Seal viisid õpilased läbi katseid kuues keskuses: puude, meelte, vee, loomade, pusle ja mõõtmise keskuses. Keskustes juhendasid väikseid loodushuvilisi Kivilinna gümnaasiumi 7. klasside õpilased. Puude keskuses tuli õpilastel leida kirjelduse järgi pargialal kasvav puuliik ning täita Õuesõppe pass seal olevate ülesannetega. Meelte keskuses said õpilased kasutada kompimis-, maitsmis- ja haistmismeelt. Vee keskuses toimusid põnevad katsed lahustumise, ujumise, vee maitsmise ja muna veepinnal püsimisega. Loomade keskuses panid õpilased proovile oma teadmised loomajälgedest. Pusle keskuses pandi aja peale kokku loodusteemaline pusle ning otsiti täherägastikust loodusega seotud sõnu. Mõõtmise keskuses mõõdeti temperatuuri nii õhus kui ka maapinnal ning märgiti vastav temperatuur joonisele. Lisaks järjestati esemeid pikkuse ja raskuse järgi. See keskus osutus õpilaste jaoks kõige keerulisemaks.

Tartu linna 2. klasside looduse tundmise võistluse „Loodus lummab” võitis Tartu Descartes’i Lütseum, II koha saavutas Tartu Kesklinna Kool ja III koha Tartu Kivilinna Gümnaasium. Väga tublid olid ka lõppvõistlusele pääsenud Tartu Raatuse Gümnaasiumi, Tartu Erakooli ja Tartu Veeriku Kooli õpilased. Kiidusõnad õpilasi juhendanud õpetajatele!

Suur tänu asutustele, kes toetasid võistlust auhindadega! Nendeks olid  Tartu Keskkonnahariduse Keskus, Keskkonnaameti Jõgeva – Tartu regioon ja kirjastus Koolibri. Täname ka meie kooli tööõpetuse õpetajat Reet Kukinit, kes koos õpilastega valmistasid auhindadeks puidust meened.

Võistluse korraldasid ja viisid läbi Tartu Kivilinna Gümnaasiumi loodusklasside õpetajad Helis Hani ja Piret Jõul.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!