Lapse arenevat narkoprobleemi peab õppima eos märkama

21. nov. 2012 - Kommenteeri artiklit

Narkomaania levib alaealiste hulgas kulutulena – kui see jääb aga vanematel ja õpetajatel ajapuudusel või teadmatuse tõttu õigel ajal avastamata, võivad tagajärjed olla pöördumatud, kirjutab Postimees.

Kanepi tarvitamine alaealiste seas aina suureneb – algust tehakse juba 14-aastaselt, massiliselt tarvitavad juba 15- ja 16-aastased. Lisaks kuuluvad noorte eelistustesse sellised meelemürgid nagu ecstasy ja amfetamiin.

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul on kanep lastele sigarettidest kättesaadavam. «Kanep on, oli ja jääb enim levinud narkootiliseks aineks, nii mujal maailmas kui ka Eestis,» ütleb Kõplas. «Selle kasvatamine ei nõua eriteadmisi keemiast, mistõttu pole see ülemäära keeruline.» Talle ei meenu, et Eestis oleks kunagi kanepidefitsiiti täheldatud.

«Nukraks teeb tõsiasi, et tõsiseid kanepisõltlasi jõuab meie juurde järjest sagedamini, ja alles pärast aasta või paar kestnud narkootikumi regulaarset tarvitamist, kui kanepikahjustused on juba spetsialistide pilgule ilmsed,» tunnistab Tallinna lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinberg, kelle sõnul tuleb lapse uimastikasutamine nii mõnigi kord vanematele üllatusena, kuna sellekohaseid märke ei osata lihtsalt tähele panna.

Märkidest, mis viitavad narkootikumide tarvitamisele, loe pikemalt siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!