Apollo lugejate lemmikud on Õnnepalu ja Kareva

25. jaan. 2013 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Eile õhtul jagas Apollo raamatukaupluste kett seitsmendat korda iga-aastaseid auhindu autoritele, kelle teosed pälvisid lugejate seas korraldatud küsitlusel enim hääli.

2012. aasta parimad raamatud valiti tavapäraselt välja veebiküsitlusel, valdkondade kaupa – iga vastaja sai valida igast kategooriast ühe, enim meeldinud, teose. Hääletada sai kuues kategoorias.

Parimaks kodumaiseks proosateoseks hääletati Tõnu Õnnepalu „Mandala“, kellele järgnesid Andrus Kivirähki „Lood“ ning Olev Remsu „Supilinna poisid“. Esikümnesse mahtusid veel Daniel Vaarik, Loone Ots, Aino Pervik, Mart Kivastik, Urmas Vadi, Janka Lee Leis ning Martin Plaser.

Eesti luule raamatutest sai enim hääli Doris Kareva „Olematuse aiad“. Muide, Kareva võitis samas kategoorias ka aasta varem, teosega „Vaikuse lävel“. Kareva järel peeti tänavu parimateks luulekogusid „Kevad. Marie Under“ ning „100% Jaan Pehk“. Kõrgelt hinnati ka Betti Alveri, Hando Runneli, Andres Ehini, Jürgen Rooste, Mait Vaigu, Jaan Kaplinski ja Maria Lee luulet.

Lasteraamatutest pälvis suurima tunnustuse Olivia Saare koostatud „Eesti unejuttude ja –salmide kuldraamat“, järgnesid Kristiina Kassi „Õpetaja Kusti kummitab“ ning Jaanus ja Janika Leoste „Jänku-Jussi täheraamat“. Oma raamatutega pääsesid esikümnesse veel Piret Raud, Kadri Hinrikus, Leelo Tungal, Aino Pervik, Ilmar Tomusk, Ellen Niit ning Kirke Kangro ja Jürgen Rooste.

Eesti autorite aimeraamatutest peeti parimaks Peeter Ernitsa „101 Eesti looma“, millele sekundeerisid Andres Eilarti ja Aavo Koka „Pintsliga tõmmatud linnad“ ning Kalle Muuli „Isamaa tagatuba. Mart Laari valitsus 1992–1994“. Väärtustati ka mälumängu-, rahvausundi- ja olümpiamängude raamatut, etümoloogiasõnaraamatut ning erinevaid ajalooraamatuid.

Eesti autorite käsiraamatute puhul domineerisid valdavalt küll kokaraamatud, kuid enim hääli pälvis hoopis Joosep Metslangi ja Eesti Vabaõhumuuseumi käsiraamat „Vana maja“. Järgnesid Nadežda Kaarma „Nadja koogid 2“ ning Lia Virkuse „Pereköögi kokaraamat 2“.

(Auto)biograafiate kategoorias ehk rubriigis, mille pealkirjaks oli pandud „Eestlane ja tema lugu“ pälvis enim hääli Hedvig Hansoni raamat „Jutustamata lugu. Vanemuise näiteja Ellen Kaarma (1928–1973)“, millele järgnesid Sulev Nõmmiku „Minu elu tsunftis“ ning „Toomas Hendrik Ilves. Kikilipsu taga. Presidendi elu lugu“. Hinnati ka Luule Viilmale, Aavo Pikkuusile, Eduard Vildele, Enn Vetemaale, Kirsipuudele, Mustamäele ja väliseestlastele keskenduvaid raamatuid.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!