Kuidas Narva õpilased teatrit tegid

10. jaan. 2013 Urve Aja Narva Kreenholmi Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja - Kommenteeri artiklit

Vaid väike ajurünnak eesti keele kui teise keele õpetajatega ning tulemuseks on miljon võimalust õpilaste loomingu arendamiseks. Siiski tuleb piirduda vaid ühe mõttega ja seepärast tuleb langetada valik. Valituks osutub draamakonkursi korraldamine 6.–7. klasside õpilastele.

Nagu ikka tekib ka seekord konkursikorra edastamisel koolidesse rühm skeptikuid, kes kahtleb ürituse edukuses, rühm entusiaste, kes rõõmustab iga võimaluse üle õpilastega koos midagi ette võtta, ning rühm elukogenuid, kellele ükski ülesanne pole liiga raske ega etteantud tärmin liiga lähedal.

Draamakonkursi korraldamise kuupäevaks sai 13. detsember ning teemaks ajaliselt igati kohane „Jälle on käes detsember!“. Raske öelda, millist rolli mängis teatud ebausuga seotud kuupäev, kuid korraldajate jaoks läks küll kõik kui lepase reega: au- ja tänukirjad telliti osaühingult Kruta, parimate autasustamiseks tegi suurepärase kingituse AS Avita, annetades ürituse jaoks kolm komplekti Lully Gustavsoni „Näidendeid koolilavale“ koos CD-ga, Narva Linnavalitsuse toel said ka suure töö teinud, kuid aukohtadele mitte jõudnud õpilased magusakoti.

Üritus ise toimus Narva Kreenholmi Gümnaasiumis. Just selle kooli eesti keele kui teise keele õpetajad olid vastutavad ürituse läbiviimise eest. Ettenähtud ajal hakkas ettenähtud kohta voolama tõeline rahvasumm. Sigin ja sagin andis tunnistust kõikide ootusärevusest ja rambipalavikust. See tunne haaras kõiki, alates õpilastest ja lõpetades koolitädidega, kes kooliuksest sissekulgevate õpilaste ülerõivaste jaoks üha uusi garderoobibokse avasid. Koos õpilaste ning õpetajatega oli aula rahvast täis – tuli ju kokku pea sada inimest.

Ning siis see algas – juba unustustehõlma vajunud, kuid kunagi Narva linna eesti keele kui teise keele õpetajate seas armastatud olnud ja nüüdseks jälle tolmukorra alt väljatiritud draamakonkurss. Kuuest koolist oli laval kokku kaheksa esitlust, üks uhkem kui teine. Vahvad kostüümid, omatehtud rekvisiidid, lõbusad laulud, andekad esinejad, segiläinud sõnad – seda kõike said pealtvaatajad nautida. Lisaks nautimisele olid aga kibedasti tööl žüriiliikmed, kelle ülesandeks oli hinnata nii kuuldut (kuna esitlused toimusid eesti keeles) kui ka nähtut. Ega žürii töö kerge olema ei saanud. Tundus, et autasudest hakkas väheseks jääma. Vaid tugev kriitikameel ning ülim objektiivsus võimaldas lõpuks langetada otsuse, mille tulemusel said väärika kolmanda koha Narva Kreenholmi Gümnaasiumi õpilased (juhendajad Natalia Samoilova ja Svetlana Jekimova), kiiduväärt teise koha Narva Pähklimäe Gümnaasiumi õpilased (juhendajad Inguna Joandi ja Natalja Zahharova) ning tunnustatud esimese koha Narva Humanitaargümnaasiumi õpilased (juhendaja Svetlana Bogdanova).

Õpilaste antud tagasisides kordus mõte: sellisel üritusel tahaks veel osaleda. See oli tunnustuseks küll üritusele, kuid tegelikult on ju toimunu taga eelkõige õpetajate-juhendajate töö nii õpilaste koostööoskuse, suhtlus- ja ettevõtlikkuspädevuse kui ka eesti keele oskuse arendamisel. Just nendele ütlevad korraldajad aitäh ning lubavad järgmisel õppeaastal draamakonkursiga jätkata.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!