Reis mööda Eestit

24. jaan. 2013 Niina Peerna Vene Keele Õpetajate Seltsi juhatuse liige - Kommenteeri artiklit

“Minu Eesti, ma olen su kaaslane …

Minu Eesti, ma jään sinuga … “

Selle lauluga Ivan Makarovi esituses algas vabariiklik vene keele konkurss „Reis mööda Eestit“, mille korraldas Vene Keele Õpetajate Selts 12. jaanuaril 2013. aastal Tallinna Õpetajate Majas.

„Eesti koolide 7.-8. klasside õpilastele on sellise ürituse korraldamine saanud iga-aastaseks traditsiooniks. Sellel aastal toimub üritus kaheksandat korda. Varem sukeldusid õpilased Vene muinasjuttude maailma, reisisid tähtede juurde, kuid sel aastal reisime mööda Eestit. Giidideks on sel aastal Niina Peerna Tabasalu Ühisgümnaasiumist ja Jekaterina Krivorutška Saue Gümnaasiumist“ – selliste sõnadega avas konkursi Vene Keele Õpetajate Seltsi juhatuse esimees Leena Möls.

Tallinna hariduse-, kultuuri- ja spordivaldkonna abilinnapea Mihhail Kõlvart pöördus oma tervitusega osavõtjate, õpetajate ja organisaatorite poole. Ta rääkis, kui oluline on võõrkeelte õppimine koolis ja ta loodab, et sellised vene keele konkursid ei kaota oma tähtsust ning toimuvad traditsiooniliselt igal aastal, kaasates rohkem huvilisi ja osalejaid.

Ja nüüd anti start. Reisile mööda Eestit suundus 50 õpilast 25 koolist Tallinnast, Narvast, Pärnust, Kohtla-Järvelt, Hiiumaalt ja Harjumaalt. Miks just Eestisse?

Sel aastal on meie riigil juubeliaasta – 95 aastat Eesti iseseisvust. Igale osalejale tähendab Eesti oma kodu, vanemaid, sõpru. See on kõik, mida võib koondada ühe nimetaja alla – kodumaa. Sellepärast oligi konkursi esimeseks ülesandeks vanasõnade koostamine kodumaast. Sõbralikult töötas kaheksa võistkonda: „Pääsuke“, „Rukkilill“, „Vana Toomas“, „Kalevipoeg“, „Linda“, „Russalka“, „Kadriorg“ ja „Lotte“. Peale ülesande sooritamist luges iga võistkond kooris koostatud vanasõnu. See konkursi osa lõppes järgmise vanasõnaga „Kaotad sõbra, nutad seitse aastat, kaotad kodumaa – kogu elu“ ning juhendaja Niina Peerna sõnadega: „Tõeline sõber on inimesele väga tähtis, sellepärast ärge kaotage sõpru. Kodumaa on inimesele üks, seega ärge kaotage sidet oma kodumaaga.“

Vanasõnade koostamise ülesanne oli esimeseks sammuks võistkonnaga tutvumisel, sest järgmine konkurss „Jutustage oma võistkonnast“ möödus sõbralike aplausidega. Võistkonnad esitasid kaasvõistlejatele ja žürii liikmetele luuletusi Lindast, vägilasest Kalevipojast, teatasid, et Vana-Toomas vaatab ülevalt ja valvab rahu. Ühe võistkonna liikmetel olid silmad sini-violetsed nagu Eesti rukkililled, aga teine võistkond kiire nagu Eesti pääsukesed. Isegi luule taustal kujutati „Russalka“ skulptuuri.

Tutvudes üksteisega, jutustades oma võistkonnast, koos tuntud tegelastega laulust „Me sõidame, sõidame, sõidame kaugetele maadele“, suundusid sõbrad reisile Eesti linnadesse. Konkursis „Arva ära linn“, pidi nimetama linna, mille kujutis ilmus ekraanile. Et rohkem huvitavaid asju teada saada ja näha minnakse reisile erinevate transpordi vahenditega. Millistega? „Arva ära mõistatus“ – ja saad teada. Sõbrad sõitsid bussiga, autoga, jalgrattaga, lendasid helikopteriga ja lennukiga, käisid jala ning sattusid Eesti ajaloo, kultuuri ja geograafia maailma. Viktoriini küsimused olid erineva raskusega, kuid võistkonnad tulid nendega hästi toime. Isegi kui keegi ei teadnud õiget vastust, siis tänu viktoriinile sai teada.

Viimane viktoriini küsimus „Mitmeks maakonnaks jaguneb Eesti?“ viis võistlejad viimasele konkursile, kus nad pidid maakonna puslest kokku panema Eesti kaardi. Kõik võistkonnad tulid selle ülesandega hästi toime ja jälgisid peale seda „kaptenite“ konkurssi. Iga võistkond saatis sellele konkursile kõige uudishimulikuma, aktiivsema, julgema, targema osaleja oma võistkonnast, kes kogu konkursi aja eristus teistest. Selle konkursi võitis võistkonna „Kalevipoeg“ liige, 8. klassi Audentese Erakooli õpilane Edvard Lamartson, kes sai firma Tallinki poolt välja pandud auhinna sõidu Rootsi, sellepärast oli ka selle konkursi teemaks „Eesti–Rootsi“.

Kogu konkursi vältel tegid aktiivset tööd žüriina Vene Keele Õpetajate Seltsi juhatuse liikmed koosseisus: Natalja Tšuikina, Irina Moissejenko, Galina Noorkõiv, Olga Tšasova ja Leena Möls. Konkursi tulemusena saavutas esimese koha võistkond „Linda“, teise võistkond „Vana Toomas“ ja kolmanda „Lotte“.

Peale pingsat tööd esines lõõgastuseks meie „reisijatele“, õpetajatele ja külalistele Tabasalu Ühisgümnaasiumi juhendaja Astrid Väesene show-tantsu kollektiiv. Kogu võistluse vältel valitses hea ning sõbralik õhkkond. Võimalik, et paljud osalejad leidsid endale uusi sõpru, õpetajatel oli võimalus suhelda, kuna isegi piduliku lõuna ajal toimus konkursi ülesannete arutelu, aadresside ja telefoninumbrite vahetamine ning muljete vahetamine oma koolist.

Kõik osavõtjad ja õpetajad said diplomid, tänukirjad ja keegi ei jäänud ilma auhinnast. Igal aastal pöördume abi saamiseks erinevatesse organisatsioonidesse ja asutustesse. Sel aastal pakkusid meile abi Tallinna Linnavalitsus, Vene Teater, Kodanikuharidusprogramm „Minu Riik“, Tallinna Teletorn, spordiklubi Reval-Sport, Gamebook OÜ, Stockmann AS, ARGO Kirjastus, Ahhaa keskuse Tallinna filiaal, AS Tallink Grupp, Vene Koolide Õpetajate Ühendus, Cafe Reval, Turismifirma Estravel. Väljendame oma sügavat tänu teile kõikidele toetuse ning huvi eest meie konkursi vastu “Reis mööda Eestit”.

Vene keele konkursi võitjavõistkond "Lotte"

Vene keele konkursi võitjavõistkond “Lotte”


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!