Linnateater ja draamateater teevad Stoppardit

8. veebr. 2013 Ruudu Raudsepp - Kommenteeri artiklit

Kaks suurt teatrit on vahetanud peanäitejuhtidest lavastajad ning löönud kaardipakina segi näite­trupid: lavastatakse Tom Stoppardi triloogia „Utoopia rannik” kaks esimest osa. See on 19. sajandi vene kultuuri kõrgaeg, mil kerkisid esile paljud kuulsad mõtlejad ja unistati paremast tulevikust. Laval on terve plejaad intellektuaale, kirjanikke ja ühiskonnategelasi. Siiski pole „Utoopia rannik” kuiv poliitiline ajalootund, vaid näitab lihast ja luust inimesi, kes julgesid mõelda suuri mõtteid, teha suuri otsuseid ja tunda suuri tundeid.

„Utoopia rannik. I osa. Teekond” Priit Pedajaselt esietendub Tallinna linnateatris 9. märtsil, Elmo Nüganeni lavastus „Utoopia rannik. II osa. Laevahukk” aga 20. märtsil draamateatris.

Linnateatri uus lavastaja Diana Leesalu on varasemalt lahanud oma lavastustes täiskasvanuks kasvamise ja lapseks jäämise, vastutustunde ja maailma muutmise ning kaaslase leidmise teemasid. Tema uus töö, Ameerika näitekirjaniku Richard Greenbergi „Kolm vihmast päeva” jõuab aga laste ja vanemate suheteni. „Õieti on küsimus vist selles, kuidas me pidevalt paneme fragmentidest kokku pilti oma vanemate minevikust – kuidas me sellega täkkesse või mööda paneme, kuidas see mõjutab meie nägemust iseendast, meie elukäiku. Ja see on vaid üks osa kogu sellest teemapuntrast, mis näidendis peitub,” räägib Leesalu. „See on ka lihtsalt üks väga kihvt armastuslugu. Humoorikas ja teravmeelne peale selle.” Dramaturg Paavo Piik, kunstnik Marion Undusk, muusikaline kujundaja Veiko Tubin, valguskunstnik Priidu Adlas. Mängivad Mikk Jürjens, Priit Pius ja Maiken Schmidt. Esietendus 23. veebruaril Väikses saalis.

Juuni algul esietendub suvelavastus Mart Kolditsalt. Lavaaugus hakkab toimetama terve linnateatri trupi noorem meespere, sest materjaliks on Ungari kirjaniku Ferenc Molnári noorsooromaan „Pál-tänava poisid”. Millise pealkirja all ja millal lavastust mängitakse, jälgi linnateatri koduleheküljelt!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!