Rahvusvahelisse koolipinki eesti kultuuri saadikuks

1. veebr. 2013 Sirje Pärismaa - Kommenteeri artiklit

Maailma eri paigus asuvat 12 rahvusvahelist kooli koondava UWC (United World Colleges) liikumise Eesti ühing pakub tublile ja hakkajale gümnaasiumiõpilasele täisstipendiumi õpinguteks UWC Norra kolledžis.

Stipendium katab õppemaksu, majutuse ning söögi, lennupiletid tuleb endal osta. Kandideerima oodatakse 10. või 11. klassi õpilasi. Konkursile tulijad ei pea olema läbi-lõhki viielised. UWC Eesti ühingu liikme Taavi Raidma sõnul otsitaksegi pigem head ja julget suhtlejat ning mitmekülgset isiksust, kes suudab eesti kultuuri hästi esindada ja saab rahvaste paabelis hakkama. Igas kolledžis on paarsada õpilast ligikaudu sajast rahvusest.

„Kaks aastat võõras keskkonnas on pikk aeg, oled kui oma riigi saadik,” lausus Raidma, kes aastail 2002–2004 õppis UWC USA kolledžis.

UWC koolide eesmärk ongi edendada rahvastevahelist suhtlemist hariduse kaudu. 16–19-aastased noored saabuvad kaugetest paikadest, et koos õppida, elada ja vabaneda eelarvamustest teiste kultuuride suhtes. Õpilased valitakse välja isikuomaduste ja saavutuste põhjal, mitte rassi, usu, vanemate jõukuse või positsiooni alusel.

UWC liikumise tavade kohaselt valivad uued õpilased igas riigis välja rahvuskomiteed, kuhu kuuluvad vilistlased. Eestis on selleks loodud UWC Eesti ühing. Enesetutvustuste, õpetajate soovituste ja esseede põhjal kutsutakse igal aastal 10–15 õpilast teise vooru. Endised õppurid testivad noori, olles nendega koos kaks päeva kuskil maaüksilduses. Proovilepanekuks korraldatakse vestlusi, rollimänge, intervjuusid.

UWC Eesti ühingul ongi palve õpetajatele: suunake palun oma ärksaid ja tegusaid õpilasi konkursile. „Just pedagoogid oskavad hinnata, kes saab hästi hakkama nii koolis kui ka kooliväliselt,” ütles Raidma.

Peibutus on kaheaastane IB-programm, mis annab rahvusvaheliselt tunnustatud keskhariduse diplomi. Õpilane koostab endale programmi, diplomi saamiseks tuleb õppida kuut akadeemilist ainet ning tegelda koolivälise ühiskondliku tööga.

Lõpetajail on väga head väljavaated astuda hiljem nimekatesse välisülikoolidesse. Paljudel USA ülikoolidel, nagu Harvard, Princeton, Yale, on stipendiumiprogrammid just nimelt UWC koolide lõpetajaile.

Ühiskondlikul elul suur kaal

UWC liikumine tähistas mullu 50. aastapäeva. Esimese kooli lõid Walesis endine NATO Pariisi kaitsekolledži juht Lawrence Darvall ja rahvusvaheliselt tuntud haridustegelane Kurt Hahn (ta on loonud ka Salemi kooli Saksamaal ja Gordonstouni kooli Šotimaal). Sõsarkolledžid asuvad Singapuris, Kanadas, Svaasimaal, USA-s, Itaalias, Venezuelas, Hongkongis, Norras, Indias ja Costa Ricas ja Maastrichtis.

Esimene eestlane, Kristjan Laasik asus UWC Itaalia kolledžis õppima 20 aastat tagasi. Praeguseks on talle järgnenud ligi 70 noort.

UWC õpilased osalevad kahe aasta jooksul ühiskondlikes abitöödes, sotsiaalprogrammides, keskkonnaprojektides.

Raidma õpetas kohalikele algkooliõpilastele matemaatikat, osales heategevuslikus tsirkuseetenduses nukunäitlejana, asutas kooli investeerimisklubi ning oli rahvusvahelise muusikaprojekti „Peace CD” üks algatajatest.

„Kolledžiaegsed kontaktid on mu maailma avardanud, sain sealt endale sõbrad igasse ilmanurka,” lausub Raidma. „Mõistan paremini ümberringi toimuvat, avardus mõttemaailm. Oskan otsida igas olukorras toimetulekuvõimalusi.”

Algselt plaanis ta minna In­glis­maale muusikat õppima, kuid hiljem valis hoopis majanduse USA Wheaton College’is, kus tal korvati õppemaks ning kojulennud kaks korda aastas. Hiljem astus noormees magistrantuuri Inglismaal London School of Economicsis.

Vahepeatus Eestis

Töö tõi Taavi mõneks ajaks ka Eestisse, tööle konsultatsiooniettevõttesse. Magistrikraad andis nii ameti- kui ka palgakõrgenduse, kuid eelmisel aastal kandideeris Raidma koos eestlastest sõpradega Inglismaal idufirmade programmis. Nende firma saigi investeeringu, et luua tarkava rahvusvaheliseks patendiotsinguks.

UWC aeg ja aafriklastest sõbrad on viinud Raidma kokku arengumaade muredega. Ülikooli bakalaureusetöö tegi ta mikrolaenudest Lõuna-Aafrika vabariigis ning jätkas teemat magistrantuuris. Ta on käinud korduvalt ka Aafrikas tööl.

Eestis liitus Raidma MTÜ Mondoga, mis tegeleb arengumaadele humanitaar- ja kriisiabi pakkumisega –muu tegevuse hulgas pakub organisatsioon võimalust toetada Ghana lesknaistele söepanni või kitse ostmist, 40 euroga aastas saab toetada õpilaste kooliteed. Raidma on aidanud seda struktuuri Ghanas luua ja kandnud hoolt, et raha kohale jõuaks ning koolikotid ja jalatsid oleksid õiges suuruses.

Kolledži- ja ülikooliajale võõrsil tagasi vaadates ütleb Raidma, et see aeg on õpetanud talle üht suurt tarkust: elus tuleb otsida ja leida enda jaoks tee, mis pakub rõõmu ja head enesetunnet.

Noormehe mõtteviisi jagab tema elukaaslane Kätlin, kes lõpetas Taavist kolm aastat hiljem UWC kolledži ning mullu ülikooli USA-s. Kaks maailmakodanikku ei kiirusta veel Eestisse tagasi, kuid ei välista seda tulevikus.

UWC Norra kolledži stipendiumi konkursiks tuleb dokumendid esitada 24. veebruariks. Täpsemalt loe tingimusi http://www.uwc.ee/.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!