Viljandi ühendatud kutsekeskkooli uus tehnomaja

22. veebr. 2013 Epp Välba Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpetaja - Kommenteeri artiklit

„Hea koolipere! Oleme VÜKK-i lõpetajad aastast 2008. Soovime teile õnne uue õppehoone valmimise puhul ning kirjutame mõne sõnaga oma tänastest tegemistest. /—/ Lõpetasime kooli 2008. aastal, lõime oma ettevõtte, paigaldame ja uuendame kruiisilaevade elektrisüsteeme. Oleme tegutsenud Alaskal, Jamaical, Fidži saartel, Mehhikos, Lõuna-Koreas jne, kokku pea 20 riigis.

Oma kooliaega mäletame positiivsena, isegi siis, kui õppeklassis oli viis kraadi sooja. Loomulikult ootasime lõunapausi ehitusmajas, kus tädi Astrid pakkus Viljandimaa parimat hamburgerit. Tänastele õpilastele ei oska muud soovitada, kui ainult, et õppimine, kuulamine ning konspekti täitmine võib kooli ajal tunduda mõttetu ja igav, kuid kooli lõpetamise järel võib see muuta elukäiku ning elus hakkama saamist vägagi palju.

Parimate tervitustega Siim Hüva ja Taavi Vahtramäe.”

On 1. veebruar 2013. aasta. Viljandi ühendatud kutsekeskkooli direktori Tarmo Looduse laual lebab kiri, mis jõudis temani vahetult enne kooli selleaastast tipphetke – uue tehnoloogiamaja avatseremooniat. Selliseid kirju ei saadeta tihti, aga kui meie vilistlased hoiavad end oma kooli käekäiguga kursis, soojendab see südant.

Aga ei ole rõõmu ilma mureta – õpilaste arv Eestis ja ka Viljandis väheneb ning iga uue ehituse puhul on hakatud küsima, kas seda ikka oli vaja. Väljaõpet saab ju korraldada ka ettevõtetes, nagu tehakse Saksamaal, ja Viljandi uus gümnaasium tõmbab õpilasi ligi, nii et kutsekoolile ei pruugi neid jätkudagi.

Kas uut õppehoonet ikka oli vaja?

Tarmo Loodus: Uut õppehoonet oli hädasti vaja. Meil kasvab ju kaugemalt õppijate ja elukestvas õppes osalejate arv ja nii jätkub õpilasi nii kutsekoolile kui ka uuele gümnaasiumile. Lisaks on meil juba hea koostöö gümnaasiumiga. See kaheksa miljonit eurot annab Viljandimaale uue võimaluse.

Saksamaal õpitakse kõiki töid ettevõtetes, kus on kõige uuemad seadmed − kool ei pea neid endale ostma.

Eestis on vastupidi – paljud ettevõtted ei suuda haridusse investeerida. Meil on koolid nüüdisaegse sisustusega, seda tänu Eesti riigile ja Euroopa Liidu tõukefondidele.

Kuidas hakkate tegema koostööd Viljandi gümnaasiumiga?

Suur osa gümnasistide tehnikasuuna õppest hakkab toimuma meil Vana-Võidus elektroonika, mehhatroonika, pneumaatika ja hüdraulika laboris. Edendame koostöös Tallinna tehnikakõrgkooliga modelleerimistarkvara BIM nii Viljandi uue gümnaasiumi kui ka oma kooli õpilastele.

Mis kasu on uuest õppehoonest Viljandi linna ja piirkonna ettevõtjatele?

Ettevõtjad ootavad meie koolilt haritud töötajaid, kooli kaasalöömist täiendus- ja ümberõppe korraldamisel, lisaks ootavad omavalitsused koostöös ettevõtetega uute ettevõtjate tekkimist. On ju kutseõppeasutus üks vähestest tegelikku regionaalpoliitikat ajav asutus Eestis. Kui on koolitatud töökäsi, on võimalik ka ettevõtlust edendada. Meil lõpetab aastas ligi 200 noort, kellest enamik asub tööle kodukandis. Ettevõtjatele pakume koolitusi ka ettevõttes kohapeal. Oleme programmi „Kutse 25+3” tublid koolitajad Lõuna-Eestis.

Kuidas hakkavad uut õppehoonet kasutama Lõuna- ja ka Kesk-Eesti teised kutsekoolid?

Lõuna- ja Kesk-Eesti kutsekoolidega püüame arendada selget tööjaotust, et vähendada dubleerimist ja kasutada tehtud investeeringuid senisest paremini. Kaksteist kutsekooli, nn Liivimaa grupp, on ühistegevust pikalt planeerinud ja nüüd, kui enamikul investeeringud selleks korraks tehtud, saab koostöö uue hingamise.

Kuidas hakkavad uut õppehoonet kasutama täiskasvanud õppijad?

Täiskasvanute koolitus saab hoogu juurde. Juba sel aastal tulevad uued õppekavad, mis kutsuvad meile end täiendama iseõppinud meistreid autotehniku, automaalri, ehituse, keskkonnatehnika, sadulsepa erialal. Uus on ka õppimisvõimalus tööjuhtidele, nn brigadiridele või kümnikutele. Kõike seda ikka olemasolevat õppebaasi võimalikult hästi ära kasutades. Täiskasvanute koolitusosakond pakub tasulisi ja tasuta kursusi laiale ringile. Aastas õpib meil täienduskoolituses üle tuhande õppuri.

Kas selleks kõigeks jätkub raha?

Raha muidugi napib. Masu ajal vähendati kutsekoolide eelarveid 22% ja nii on jäänud tänaseni. Teiseks eraldab riik kutsekoolile vähem pearaha kui üldhariduskoolile, samal ajal kui teistes riikides saab kutsekool üldhariduskoolist poole rohkem. Lisaks soosib meie rahastamissüsteem suuri linnakoole. Enamik maakoole, kus on heal juhul 500–800 õpilast, ei tule hästi toime. Näiteks õpetajate palgatõusu tagamine on meile suur probleem – kui palgafondi paisutame, tuleb see kooli ülalpidamise arvelt. Lahenduse on kutsehariduse edendamise ühingu ja ministeeriumi ühine töörühm välja pakkunud, aga … vastus on, et raha pole ega tule. Meid päästab endale raha ise juurde teenimine. Anname toodangut, osutame teenuseid, teeme koolitusi, korraldame suve- ja treeninglaagreid jne.

Kui kuldkalake saaks täita Tarmo Looduse kolm soovi, mida siis sooviksite?

Esiteks sooviksin, et kuldkalake lõpetaks poliitikute hirmpikad viljatud arutelud. Näiteks lõputu venitamine koolivõrgu ümberkorraldamisega on olnud kuritegu meie noorte vastu. Teine soov: kergenda, kuldkalake, meie õpetaja tööd, anna neile korralikud õpikud, töövihikud, tunnikontrollide ja kontrolltööde kogumikud. Kolmas soov: tee nii, et õpetaja jõuaks 35 tunniga nädalas oma töö ära teha ja saaks selle eest väärilise tasu. Kuldkalake, lase ometi õpetajal inimene olla ja oma tööd nautida. Siis on ka õpilased õnnelikumad.

———

Uus tehnomaja Vana-Võidus

Avarad ruumid ja nüüdisaegsed seadmed – selline on tänapäeva kutsekool. Fotod: Roger Ote

Avarad ruumid ja nüüdisaegsed seadmed – selline on tänapäeva kutsekool. Fotod: Roger Ote

• Viljandi ühendatud kutsekeskkooli tehnomaja ehitamist ja sisustamist rahastati Euroopa Liidu regionaalarengu fondist. Projekti kogueelarve oli 8 178 524 eurot.

• Hoone ehitamise leping allkirjastati 15.detsembril 2011, ehitajad olid AS VMT Ehitus, OÜ Silindia ja AS Pärlin − kõik Viljandi ettevõtted.

• Õppehoone üldpind on ligi 4800 maaküttega köetavat ruutmeetrit, milles 460 õppekohta nelja suuna − metallitöö, autoremondi, puidutöö ja ehituse − õpetamiseks.

• Automaalri töökoja sisustas Värvifoorum OÜ, autoplekksepatöökoja AS Benefit, mööblisalongi Büroomööbel. Metallitöö- ja keevitusseadmed hankis Alas Kuul AS, autoremonditöökoja seadmed AS Mecro, nii puidu- ka kui metallitöömasinad Nava AS.

• 1. veebruaril sõlmis VÜKK koostöölepingu firmadega OÜ Värvifoorum ja Honda Motor Europe LTD, kes soovivad aidata kaasa kooli autoeriala õppijate konkurentsivõime tõstmisele.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!