Abituriendid hulluvad koolilõpu tuhinas

28. märts 2013 - Kommenteeri artiklit

Abi-Gag või ka Abistreich (abiturientide jant) on Saksamaa koolides toimuv iga-aastane abiturientide rituaal, mis leiab tavaliselt aset kas pärast viimast eksamit või siis pärast viimast koolipäeva enne eksamiaja algust.

Sageli barrikadeerivad abituriendid öösel terve koolimaja ja hoolitsevad kõigiti selle eest, et abiturientide jandi ajal koolitunnid toimuda ei saaks. Nii enda kui ka nooremate koolikaaslaste lõbustamiseks tehakse nalja ka õpetajate kulul, kes on sunnitud jandis osalema, et koolimaja võtit „tagasi võita”. Jandi läbiviimiseks on palju mooduseid – korraldatakse viktoriine, mänge, võistlusi õpetajate ja abiturientide vahel.

Viimasel ajal tuleb aga üha sagedamini ette, et Abi-Gag väljub kontrolli alt ning läheb vaja politsei sekkumist. „Meil on üsna tihti väljakutseid just abiturientide pidustuste pärast,” rääkis Düsseldorfi politsei pressiesindaja Susanna Heusgen. „Me ei taha olla peorikkujad, aga autojuhtimine ja alkohol ning pürotehnika ei kuulu pidutsemise juurde.”

Loetelu aktsioonidest, millega minnakse üle mõistlikkuse piiri, on pikk, alates tänavaliikluse häirimisest kuni amokijooksu etendamiseni. Viimati mainitud „naljaga” tulid hiljuti lagedale Krefeldi linna abituriendid, kes tormasid mängurelvadega Horkesgathi gümnaasiumi ning tekitasid kaasõpilaste ja õpetajate hulgas paanikat. Düsseldorfis loopisid aga õpilased ühel turuplatsil veepomme, köögivilju, jahu ja ketšupit, mille käigus sai kannatada üks auto.

Grevenbroichis kutsuti abiturientide „suitsumasina-nalja” tõttu välja tuletõrje. Hildenis „uputati” koolimaja munade, jahu ja kaerahelveste alla. Kölnis Friedrich-Wilhelmi gümnaasiumis määriti koolimaja seinad kokku lehmasõnnikuga, Thusnelda tänaval aga langetasid koolilõpumeeleolus noored tänaval kasvava puu. Ainuüksi Kölni linnas on abituriendid viimaste päevade jooksul abiturientide jandiga seoses üle 40 000 euro eest kahjusid tekitanud.

„Kahju on tekitatud kõigis linnaosades,” selgitas Kölni politsei pressiesindaja Andreas Frische. „Trahvimenetlus on algatatud 13 õpilase vastu.”

Bild.de


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!