Narvas avati haridus­innovatsioonikeskus

8. märts 2013 Ago Gaškov - 1 Kommentaar

Narva kolledži haridusinnovatsioonikeskusse on oodatud kõik koolitamisega tegelevad inimesed lasteaiaõpetajatest kutseõppeasutuste pedagoogideni.

Tartu ülikooli Narva kolledži haridusinnovatsioonikeskus (HIK) ühendab lastevanemate akadeemia, Ida-Viru nõustamiskeskuse ja Eesti Kodu Narvas. Keskuse eesmärk on edendada Virumaa hariduselu ja toetada õpetajate, üliõpilaste ja õppejõudude koostööd. Sellised keskused asutatakse või on juba asutatud ka Tallinnas, Tartus ja Viljandis.

Mõnes mõttes võib HIK-i võrrelda veneaegse metoodikakabinetiga. „Paljud uued asjad on ju hästi unustatud vanad asjad. Vanematele õpetajatele on HIK-i olemust lihtsam seletada, kui võrrelda seda omaaegse metoodikakabinetiga, kus olid metoodilised materjalid ja inimesed said tulla kokku probleeme arutama. HIK on aga laiem, oodatakse nii tegev­õpetajaid kui ka üliõpilasi. Tahame, et inimesed vahetaksid kogemusi, et õnnestuks jagada parimat metoodikat ja luua parim õpetajakoolitus. Iga riigi haridus on täpselt nii hea, kui on tema õpetajaharidus,” selgitas kolledži direktor Katri Raik.

Tartu ülikoolis tähendab see, et HIK-is leiab aset ka osa õpetajakoolitusest. „Osa õppetöö ajast mängivad üliõpilased kooli,” muigas Raik. HIK peaks andma tulevastele koolmeistritele esimese praktikavõimaluse, mis sest, et üliõpilased harjutavad omavahel.

Tudeng kehastub põngerjaks

Katri Raik

Katri Raik

Ajasin Katri Raigiga juttu ruumis, kus peaksid hakkama õppima lasteaiaõpetajad. Ruum on sisustatud lasteaiamööbliga ja üsna raske on ette kujutada, et kolledži tudengid istuvad nende väikeste laudade taga ja kehastavad nelja-viieaastaseid põngerjaid. „Võib-olla ongi hea, et tudengid, kes õpilasi mängivad, teevad kõiki lollusi, mida õpetajad kardavad nendega koolis tehtavat. See rollimäng peaks olema päris põnev ja selles ruumis peaks olema seda ka hea teha,” rääkis Raik. Ta tõdes, et kardab ise oma ainest liigsesse vaimustusse sattumist, kuna vahepeal peab olema ka tõsine ja karm.

Katri Raik on õppinud ajalugu. Huvitav, kuidas ta reageeriks gümnaasiumiõpilase iroonilisele väitele, et ajalugu pole teadus, vaid poliitika, kuna ajalugu kirjutavad alati võitjad. „Mina ütleksin, et ajalugu võib olla ka kunst, ja kutsuksin õpilasi eri väidete üle vaidlema. Jagaksin õpilased kolme rühma, kes võiksid vaielda, on’s ajalugu teadus, kunst või võitjate õigus. See on üks nendest aktiivõppe meetoditest, millest me küll kõva häälega räägime, aga mida vähe kasutame,” pareeris Raik ajakirjaniku provokatsiooni. Seega peaks HIK-i peaeesmärk olema muuta õpetaja avatud ja julgeks inimeseks, kes ei ehmata laste sageli väga julmade naljade peale. „See keskkond peaks aitama inimestel saada nõu nii üksteiselt kui ka meie õppejõududelt. Siin saab anda nõu noorematele kolleegidele. Me vajamegi ju kõige enam turvalist keskkonda ja nõuannet,” rääkis Raik.

Õpetajaid peab koolitama moodsas keskkonnas

HIK jätab mulje, et selle rajamiseks ei kulutatud hiiglaslikke rahasummasid, kuid efekt tõotab olla suur. „Haridusse ei tule kuskilt raha juurde ja toredad asjad ongi ju lihtsad. Siia ruumi pole tõepoolest kuigi palju raha kulutatud, kuid siia on hangitud palju õppevahendeid ja metoodilisi vahendeid ning neid tuleb aja jooksul juurde,” nentis Raik.

Õpetajaid tuleb koolitada keskkonnas, kus nad tööle hakkavad. Tänapäeval juhtub tihti, et moodsaid õppevahendeid, nagu Smart-tahvleid, ülikoolis napib ja noor õpetaja puutub selle imeasjaga esmakordselt kokku koolis. „Selliseid olukordi tuleb vältida, üliõpilased peavad saama ka tehnilisi vahendeid kasutada juba õppetöö ajal,” on Raik veendunud.

Keskuse rajamist on toetanud Euroopa sotsiaalfond õpetajakoolituse arendamise projekti Eduko kaudu. Tegevust toetab haridus- ja teadusministeerium. „Muidugi ei saa ükski asi toimida ilma optimismita, nii et seda paneme oma igapäevase palgalisana siia sisse,” lisas Raik.

Keskus hakkab tööle semestri kaupa. Tänavuse kevadsemestri kava on väga tihe. Keskus on avatud kolm päeva nädalas. „Vahest saame meie uue keskuse abil teadvustada, et õpetajakoolitus kestab inimese jaoks seni, kuni ta õpetajana töötab. Siia on oodatud nii tegevõpetajad kui ka tudengid,” võttis Raik HIK-i eesmärgid kokku.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Narvas avati haridus­innovatsioonikeskus”

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!