Koolinoored võistlevad parima soome keele oskaja tiitlile

4. apr. 2013 - Kommenteeri artiklit

Reedel, 5. aprillil toimub Tartus üleriigiline soome keele olümpiaad, millel tänavu osaleb 28 gümnasisti 16 koolist üle Eesti. Olümpiaadil tuleb proovile panna vestlus- ja kirjutamisoskus ning lahendada sõnavara-, grammatika-, kuulamis- ja tekstimõistmisülesandeid. Olümpiaadi teema on sel aastal liikumine ja tervis, teatas Soome Instituudi pressiesindaja.

Soome keele olümpiaad on üks paarikümnest Eesti koolinoorte aineolümpiaadist, mille korraldamist koordineerib Tartu Ülikooli Teaduskool ning rahastab haridus- ja teadusministeerium. Olümpiaadi sisulise poole eest vastutavad Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli soome keele õppejõud ja praktilise korralduse eest Soome Instituut. Olümpiaad on saanud nime soome kirjakeele rajaja Mikael Agricola järgi ja Soome Instituudi eestvõttel korraldatakse seda Eestis juba 16. korda. Soomes tähistatakse Agricola päeva ja emakeelepäeva 9. aprillil.

Eesti koolides õpitakse soome keelt peamiselt kolmanda võõrkeelena gümnaasiumis. Alates eelmisest õppeaastast saab uue riikliku õppekava järgi soome keelt valida ka teiseks ehk B-võõrkeeleks. Eestis on neli kooli, kus soome keelt õpetatakse juba 6. klassis. Need on Jõgeva Ühisgümnaasium, Tartu Mart Reiniku Põhikool, Pärnu Ülejõe Gümnaasium ja Viljandi Kesklinna kool.

Kõiki koole on toetanud stardirahaga Eesti haridus- ja teadusministeerium.

Soome Instituudi andmeil õpib praegu soome keelt 41 koolis ligikaudu 1455 õpilast.

Olümpiaadi korraldamist toetab Soome Suursaatkond Eestis. Auhindadega toetavad Soome kaasaegse kunsti muuseum Kiasma ning Soome firmad ja ajakirjad-ajalehed.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!