Facebooki “nali” viis noormehe trellide taha

1. mai 2013 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeva hommikul tekkis ühe 18-aastase Viljandi koolipoisi Facebooki kontole teade, milles ta lubas korraldada koolitulistamise. Politsei uurimise tulemusena selgus, et see oli rumal nali. Postituse autor polnud konto omanik, vaid tema aasta noorem sõber, kes avalduse pärast veetis öö arestimajas. Tema tegevust uurivad politsei ja prokuratuur, vahendab ajaleht Postimees Sakala uudist.

Esmaspäeva hommikul vahetult enne tänavust esimest riigieksamit avastas üks tähelepanelik Facebooki kasutaja oma tuttava kontolt postituse: “Korraldan esmaspäeval koolitulistamise, hoidke pöialt mulle.” Postituses polnud öeldud, millist kooli ähvardatakse. Võimalikku ohtu aimates saatis üks inimene selle teabe kiiresti veebikonstaablile, kes omakorda informeeris juba kriminaalpolitseid.

Kriminaalpolitseinikud pidasid kohe kinni isiku, kes postituse väidetavasti oli teinud, ning tuvastasid, et noorukil relva ei olnud. Ka ei avastatud midagi muud, mis viidanuks sellele, et ähvardusteadet oleks reaalselt ellu viia tahetud. Postituse teinud noormees oli oma sõnul soovinud lihtsalt sõbrale nalja teha.

Juhtunu uurimiseks alustati kriminaalmenetlust avaliku korra raskes rikkumises relva või relvana kasutatava esemega ähvardades. Lisaks käsitletakse juhtumit võõra salasõna ebaseaduslikus kasutamises. Relvaga ähvardamise eest võib kohus määrata kuni viie aasta pikkuse vangistuse. Võõra salasõna kasutamise eest on maksimaalne karistus kolm aastat vangistust.

Pikemalt saab lugeda siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!