Galina Iljenko: „Ärge kartke oma vanust, õppige sellegipoolest”

12. mai 2013 Sander Silm - Kommenteeri artiklit

Aastaid kergetööstuses töötanud Galina Iljenko (45) tegi möödunud aastal oma elus kannapöörde ning asus õppima Tartu ja Valga kutsehariduskeskuses enda jaoks uut eriala – toitlustamist.

Galina töötas aastaid ühes Lõuna-Eesti kergetööstusettevõttes, kuid kuna firmas vahetusid pidevalt omanikud, ei pakkunud ettevõte oma töötajatele turvatunnet ega stabiilsust. 2012. aasta kevadel otsustaski Galina oma senise karjääriga lõpparve teha ning asus ennast täiendama toitlustuse alal.

„Toitlustamist oli, on ja läheb ka tulevikus vaja,” selgitas ta oma erialavalikut. Kuid Galina ei piirdunud mõne üksiku kursuse läbimisega, vaid võttis enda koolitamise tõsiselt ette.

Samas tabasid teda ka esimesed tagasilöögid – talle tuli ebameeldiva üllatusena, et töötukassa rahastatud koolitustele on sedavõrd suur tung, et ta ei pääsenud mitmele Tartu kutsehariduskeskuse korraldatud kursusele.

„Järjekorrad on pikad,” rääkis Galina, kes pika ooteaja pärast mitmest kursusest loobus. Kuid naine ei jätnud jonni ning lõpuks õnnestus tal Tartu kutsehariduskeskuses mitu kursust läbida.

Tagantjärele targana tõdeski Galina Iljenko, et töö kaotanud inimeste jaoks on kõige raskem esimene samm, kuna teadmisi koolitusvõimaluste kohta napib, ja mis seal salata – on ka väike hirm tuleviku ees.

Koolitusega väga rahul

Praeguseks on Iljenko läbinud kursuseid Tartu kutsehariduskeskuses ja tal on käsil pikem kokanduskoolitus Valga kutsehariduskeskuses. Galinal jätkub kiidusõnu mõlema kooli jaoks.

„Tartu kutsehariduskeskuse suur pluss on koolituste suur arv, enesestmõistetavalt on Valga kutsehariduskeskusel selles raske Tartuga võistelda. Kuid sarnaselt Tartu kutsehariduskeskusega on Valgas tugevad pedagoogid, kellega olen väga rahul,” tõmbas naine paralleele.

Tartu kutsehariduskeskuses õppis Galina menüü koostamist ja kalkulatsiooni, fruktodisaini ja ürituste korraldamist ning läbis Exceli algkoolituse.

Galina sõnul on kokkadel menüü kalkuleerimisel Excelist suur abi. Galina tahab Tartu kutsehariduskeskuses jätkata ka Exceli edasijõudnute kursustega, kuid seni on sinna suure huvi tõttu olnud raske pääseda.

Kunagi saab seegi unistus aga täidetud, sest Galina on võtnud pähe teha endale kõik toitlustamisega haakuv peenusteni selgeks.

Milleks see kõik?

Miks ikkagi võtta enda koolitamine sedavõrd laialt ette, kui võiks piirduda näiteks vaid kokakutse saamisega? Galina jaoks on vastus lihtne: kaugemas tulevikus näeb ta end mõne väiksema söögikoha omanikuna. Kuid ka töövõtjana on tal tunduvalt paremad võimalused tööle saada, kui ta oskab asjadele vaadata avara pilguga.

„Tänapäeva maailmas peab inimene olema universaalne, universaal-nahaal, kui soovite. Tuleb kõik teha selleks, et tööandja tunneks su vastu huvi, kuid huvi tunneb ta siis, kui oskad samaaegselt rääkida nii raamatupidaja kui ka kokaga ning vaatad kogu protsessi avara pilguga,” selgitas ta.

Galina meelest on jäädavalt möödas ajad, kus kokaametisse saamiseks piisas vaid töökogemusest, tänapäeval soovivad tööandjad näha tunnistusi, mis tõestavad tulevase töövõtja oskuste taset.

Koolitus andis enesekindluse

Galina ei teinud saladust, et sedavõrd laiapõhjaline õppimine on andnud talle juurde suure portsu enesekindlust ning teadmise, et kutsehariduskeskuse õppejõudude öeldu „Ükskõik, kui raske ka poleks, sa saad ikka hakkama,” vastabki tõele.

Ent Galina pidas ennast ka õnneseeneks, sest paljuski on ta õppida saanud tänu pere toetusele. Galina kasvatab elukaaslasega kümneaastast last ning just pere toetus on tal võimaldanud teha kannapöörde karjääris.

„Julgustan kõiki minema õppima, sest Eestis pakutakse väga häid koolitusi. Ärge kartke oma vanust, minge ikka ja kuigi algul võib olla raske, saab sellest üle,” rääkis Ukrainast pärit Galina.

———-

Tartu kutsehariduskeskuse täiskasvanukoolitus arvudes

• 199 kursust mahus 8−1600 tundi

• kursuse keskmine pikkus 64 tundi

• õppijaid kokku 2121

• käive kokku 484 741,5 eurot

• 2012. aastal 109 koolitajat

• 56 Tartu kutsehariduskeskuse õpetajat

• 53 välislektorit

• täiskasvanute koolitajad (andragoogid) on kutsehariduskeskuse töötajatest 17

Allikas: Tartu kutsehariduskeskus

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!