Karl Martin Sinijärv: Laul on lauldud, elu ees

23. aug. 2013 Karl Martin Sinijärv kirjanik - Kommenteeri artiklit

Ma ei tea, mida see suvi lisaks üpris ilus olemisele tegi, aga käest lidus ta seekord hämmastava kiirusega. Kogu aeg on sündmused, pool neist tähtsündmused. Ole ainult jaksaja ja jaksa osa võtta ja saada ja heal juhul ka anda. Teabelaksakad tabavad niikuinii iga nurga alt. Öölaulupidu oli? Oli. Robbie Williams käis? Käis? Hennes & Mauritz avab kaubamaja? Lausa mitu. President kultuuriinimestega sumistas? Sumistas. Ja nii edasi. Kui vaid paari viimast päeva vaadata. Suvi saab ühele poole, ent ma väga loodan, et vunki ja viitsimist jätkub ka lõputu novembri soojendamiseks, ülejäänud aastaks ja tegelikult kogu ülejäänud eluks.

Mõttekama poole pealt ei tohi ära unustada, et Paides hakatati ettevõtmine nimega Arvamusfestival. Juhtivas sotsiaalvõrgustikus jagunesid seeteemalised arvamused laias laastus pooleks. Kes kohal oli, oli vaimustuses. Kes kohal polnud, tögas. Otsest mõnitamist ei kohanud kusagil, kuigi ega ma kõige hullemates võrguurgastes ei aele ning ka fõbrad (jah, tarvitan meeleldi nimelt seda f-tähega sõna võrgustikusõprade kohta) on ju valitud, sula lollust suust ei pritsi. Mu meelest võib veidi kaugemast tulevikust tagasi vaadates just Arvamusfestival osutuda viimaste aastate olulisimaks algatuseks. Mõtlevate inimeste kontsentratsioon pinnaühiku kohta andis tõenäoliselt silmad ette nii riigi-, rahva- kui ka raamatukogudele ja need inimesed said heas vabameelses ja elavkeelses õhkkonnas ka piisavalt nokka lahti teha, ning ega aruka inimese nokast arutut juttu ju tule. Üldjuhul. Ning üldine vaimne keskkond ei lase eriti hästi tavalist poliitilist plära ajama hakata. Piinlik oleks. Poeetilist juttu seevastu küll – loodan, et katse alustada sisulisi jututubasid erksamate kodumaiste poeetide etteastetega leiab jätkamist. Luule oma parimal kujul on teadupärast oluliste mõtete tõmmis, essents, mõnel juhul ka siirup. Ning kange sõnaga asjaomasesse seisundisse viidud inimesed vaatavad kindlasti hoopis täpsema pilguga, mida ning mismoodi nad ise väljendada võtavad. Jah, mõned tuhanded kuulajad mõttekate asjade festivalil ei pääse justkui võistlema mõne kümne tuhandega mõttetute asjade festivali(de)l, ent ega peagi. Ühel juhul on tegemist meelelahutusega, teisel meele koondamisega. Ja kui paar tuhat inimest kuuldud mõtteid edasi mõtlevad, võib mõju ajas osutuda meeldivaks üllatuseks. Mul on usku, et Paide Tolk (nagu Toomas Kiho nimetas seda mega-talkshow’d, millest ka tolku on) kujuneb mõne aastaga sündmuseks, millest osa võtmata jätmine ei tule kõne allagi. Ja hea, et suurt osa kõneldust võib ilmavõrgust järelvaadata. Ja järelikult järelvaadatu üle järele mõelda.

Selline mõõdukalt suunatud, ent seda ärksamalt lehviva vaimu ja mõttega festival peaks me maal tegelikult toimuma aasta ringi. Et meel ei jõuakski uinuda, et midagi oleks kogu aeg võtta ja edendada, et ideed täidaksid eetri sõna igas võimalikus mõttes. Kirjandusfestivali HeadRead märgi all juba toimub sündmusi ka muil kuil peale suvehakatuse. Täna algavad juba kolmandad Dovlatovi päevad Tallinnas – huvilised vaadaku www.dovlatov.ee –, ja eks neid sündmusi tekib ja kaob veel ja veel. Kaob? Kaduda nad ei tohiks, nad peaksid me sisse ja ümbere püsima jääma. Olgu võrgustet kujul või muul moel. Sest õigupoolest on mõtestet elu püsimajäämine me kõigi püsimise tagatiseks ja eelduseks. See kõikehõlmav vaimne pidu (jah, pidu just, mõttetegevus ei tohiks serveeruda ei ulgumise ja hammaste kiristamise ega tühja töö ja vaimu närimise kujul) võiks olla pidev. Suursündmused on üks asi, aga kõikehõlmav tegevus inimeste rõõmustamisel uute vaatenurkade, võimaluste ja väljakutsetega ei tohiks katkeda. Koolides iga päev toimuv oleks esmaseks alustalaks, sest kui koolist väljuv kodanik on harjunud mõtlema kogu aeg, mõtlema ise, mõtlema kaasa ja mõtlema välja, siis ongi kõik korras. Mõtlemise mõnu ja tunnetet tulemuslikkus peaksid olema põhilised väärtused, mis inimesele koolist kaasa tulevad. Jõud ja headus võiksid tulla kodunt ja keskkonnast. Nõnda kujunevad ägeduslikud ja headuslikud inimesed. Niisuguste inimestega me alles näeme ja näitame, kindel see.

Pagana hea on soojal ajal ja üheskoos laulda ja lõkerdada. Et ses laulus aga lisaks vägevale emotsioonile ka tuline vägi ja terane meel kestaksid, soovitan kehtestada isiklikuks elunormiks aastaringse mõttepillerkaari. Kui kõik nõnda teevad, läheb elu edasi senisest suurusjärgu võrra paremal kujul. Igas mõttes. Tuleb leida endas julgus valida Winny Puhh.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!