Muusika on keel, mis ei vaja tõlget

7. aug. 2013 Maiu Linnamägi Orkestri projektijuht - Kommenteeri artiklit

Rapla Maakonna Noorte Puhkpilliorkester läbis 25.juunist 1. juulini 4767 kilomeetrit kontsertreisil Rapla maakonna sõpruspiirkonda Kaiserslauternisse Saksamaal.

Ettevalmistused algasid juba sügisel. Noored muusikud omandasid Tõnu Soosõrve juhendamisel vastutusrikkaks esinemiseks usinasti uut repertuaari; muud asjalised kirjutasid koos sõprusmaakonna kultuurijuhi pr. Georgia Matt-Haeniga europrojekti. Et see seekord toetust ei saanud, selgus alles mai lõpul.

Reis sai siiski kavandatud päeval alguse, pika sõidupäeva lõpuks jõudsime planeeritud vahepeatusse Varssavis, et peale põgusat puhkust järgmisel varahommikul sihtpunkti poole teele asuda. Bussiaknast hakkasid silma ilusad Poola viljapõllud, aga samuti ka üsna palju üleujutuses kannatanud välju. Päris päeva lõpus sekkus reisi kulgu paharet, kes meie mugavat bussi tehnilise rikkega kostitas ja kiirteele seisma jättis. Orkestrandid jõudsid siiski tänu meie võõrustajate – Kaiserslauterni Sümfoonilise Puhkpilliorkestri dirigendi Jochen Lorenzi ja orkestri vanema Lena Wagneri ning kõikjale jõudva Georgia Matt-Haeni ettevõtlikkusele taksodega ohutult ja kiiresti majutuspaika Hochspeyeri noortehostelis. Hiljem selgus, et see öine kiire taksosõit oli üks reisi meeldejäävamaid aktsioone. Buss sai siiski tänu ADAC-i ja EVObus-i (autoabi firmad Saksamaal) inimestele parandatud ja oli järgmise päeva lõunaks valmis meiega kavakohaseid sõite tegema.

Esimene ülesastumine oli orkestril Kaiserslauterni Burggümnasiumis, koos kooli puhkpilliklassidega. Meid üllatas, et selles koolis on nii suur hulk puhkpillihuvilisi, kõigil kasutada kvaliteetsed pillid; seekordseteks esinejateks olid V ja VI klasside õpilased nii omaette kui ka meiega koos. Kontserdi teise poole täitis Raplamaa noorteorkestri esinemine. Vaatamata lühikeseks jäänud ööle suutsid meie noored muusikud anda oma parima: peale viimase pala lõppu seisis saalitäis publikut püsti ja aplodeeris tuliselt. See oli meile ootamatu ja üllatav – sellist vastuvõttu pole orkester varem kogenud. Lisapalugi oli publik nõus rohkem kuulama, piirdusime siiski seekord ühega.

Tähtsaim esinemine oli ülesastumine Kaiserslauterni ja Rapla maakondade vaheliste sõprussuhete 10. aastapäeva tähistamise piduõhtul Landstuhlis Westphalzi Werkstättenis. Kuulajate hulgas lisaks Kaiserslauterni inimestele ka meie maakonna delegatsioon eesotsas maavanem Tiit Leieriga. Kavas olid meie dirigendi Tõnu Soosõrve valitud kaks pala (seaded A. Oidi „Jamaika hällilaulust” ning liivi rahvalaulust „Puhu tuul”) koos suure Kaiserslauterni orkestriga ning mõlema orkestri üksikesinemised. Väga uhke oli publiku hulgas olla ja kuulata meie noorte musitseerimist. Kuuluvad ju Rapla maakonna noorteorkestri koosseisu põhiliselt meie muusikakoolide õpilased ja vilistlased, kellest mõnel pillimängu kogemus päris lühiajaline. Tulemus oli nii tehniliselt, musikaalselt kui emotsionaalselt suurepärane. Sedagi esinemist tänas publik püstiseismisega ning rohkete tunnustus- ja tänusõnadega peale kontserti.

Lisaks mahtusid neisse päevadesse veel liidumaa pealinna Mainzi külastus – esmalt Maapäeva hoonega tutvumine ja lõuna Maapäeva saadikute kutsel, seejärel kauaoodatud vaba aeg linnas; võõrustajate korraldatud sportmängude õhtu, kus eestlaste-sakslaste segavõistkonnad võtsid üksteiselt mõõtu nii rahvaste-, jalg- kui ka pesapalli-laadses mängus ning kus said osaleda ka meie noorimad; teaduskeskuse Dynamicum külastus, kus oli lubatud kõiki eksponaate puutuda-liigutada, kus oli võimalik nuputada ja avastada uut ja ära tunda juba õpitut-kogetut. Kahjuks ei võimaldanud jahedavõitu ja vihmane ilm minna seekord välibasseini ujuma ning läbi viia kaasaegset „letterboxingu” otsimismängu. Aega jäi napiks ka suhtlemiseks sõpradega Kaiserslauterni orkestrist – vaid spordiõhtul ja pärast peakontserti.

Juunikuu viimase päeva varahommikul istusime taas oma tuttavasse valge kirjaga lillavärvilisse bussi, kes tõi meid rõõmsalt ja kiirelt tagasi kodusele Raplamaale.

Kõige rohkem jäid noortele muusikutele meelde vastuvõtjate sõbralikkus ja külalislahkus, kontserdikülastajate soojus ja tähelepanelik kuulamine, vapustavalt ilus loodus; paindlik programm, mis jättis aega ka omavahel olemiseks. Dirigent Tõnu märkis eraldi noorte orkestrantide kontsentreerumis- ja keskendumisvõimet – vaatamata erinevatele päevastele sündmustele oli meie põhieesmärgiks pakkuda kuulajatele heatasemelist muusikat. Tõnu sõnad: „Lihtsalt hea on olla, kui näed, et olulisel hetkel mängijad jälgivad ja reageerivad täpselt ning nõtkelt; see on uskumatult hea tunne; üle oma varju ei hüppa, aga häbeneda pole ka midagi; isegi Saksamaal.”

Uus hooaeg toob kollektiivile üldlaulupeo ja uue kohtumise Kaiserslauterni SPO-ga, kes teistkordselt meie suurel peol osaleda soovib; toob 15. sünnipäeva tähistamise; toob traditsioonilised ülesastumised maakondlikel sündmustel; toob uut ja huvitavat repertuaari; toob loodetavasti ka uusi liikmeid.

Noorte sõnul viimase aja ühe parima reisi kordaminekule aitasid kaasa mängijate kodused, Rapla Maavalitsus, elukohajärgsed omavalitsused, Raplamaa Arengufond, kultuurkapital.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!