Kust tuleb labasus ja kuhu kaob ausus?

25. okt. 2013 Mare Rossmann õpetaja - 1 Kommentaar

Oli 1980. aastate keskpaik ja lähenes esimese koolipäeva aktus. Kooliteatri juhendaja Rein Olmaru tuli minu juurde mõttega teha seekordne aktus teistmoodi. „Ehk on aeg hakata seda last õigest otsast sünnitama,” lisas ta kavala näoga. Tol ajal oli ja vist on ka praegu õpilaste seas populaarne laul, mis kõneleb sellest, et H2O on mu silmapesuvesi ja et ma tean, mida taipas kord vannis Archimedes. „Ma lavastan selle loo abiturientidega,” ütles ta.

Eks mul kõhklusi oli, sest laulus räägitakse ka asjadest, millest tol ajal, vähemalt koolis, ei olnud kombeks rääkida. Usaldasin professionaali ja õigesti tegin. Aastaid hiljem rääkis üks õpilane, et see oli tema meeldejäävamaid koolialgusi. „Mul on ikka veel meeles see magusvalus tunne, et kui mul on kannatust oodata, siis saan ka mina tunda mehe ja naise armastuse ainulist ilu, ning et armastus tähendab ka ootamist ja pühendumist,” lõpetas ta oma pihtimuse.

See kõik meenus mulle, kui vaatasin 3–6-aastaste tüdrukute missivõistlust. Ütlen ausalt, et mul oli piinlik. Algul arvasin, et kuna olen oma eluraamatus jõudnud pärastlõunasesse aega, siis olen lihtsalt vanamoeline. Aga kui minust palju nooremad inimesed tundsid samuti piinlikkust, siis pidi sellel pildil midagi valesti olema. Kui inimene käitub ja riietub oma loomusele ja eale mittevastavalt, on see labane, olgu tegemist lapsmissi või seeniorbeibega. Ainult et viimasel juhul on täiskasvanu vabalt valinud, lapse puhul teevad valiku tema eest lapsevanemad.

Prantsusmaal keelati laste missivõistlused üldse ära. Ma ei arva, et me keelamisega midagi saavutame. Koolidele on ette heidetud, et seal korraldatakse missivõistlusi ja rebaseks löömist, mängupulmi jne. Tavaliselt vastatakse siis, et õpilased tahavad. Kas peame tegema kõike, mida õpilased tahavad, või on meil täiskasvanutena mingigi võimalus nende väärtushinnanguid suunata? Selge see, et seksuaalsust mõõdutundetult eksponeerivas ühiskonnas on koolil raske vastuvoolu ujuda. Aga seda saab kool teha küll, et koolimajas toimuvad ja kooli korraldatud üritused viiakse läbi hea maitse piires ja nende pärast ei pea piinlikkust tundma õpilane ega õpetaja, ema, isa ega vanaema.

Mis puutub aususse, siis vene ajal räägiti järgmist lugu. Elas kord vana mees, kellele kolhoosi esimees ütles, et kuna tema on olnud aus inimene ja pole kunagi valetanud, siis võib ta oma viimased eluaastad veeta nagu kommunismis ning võtta poest ja kolhoosi laost tasuta kõike, mis tal vaja on. Natukese aja pärast tuli vanake kolhoosi esimehe juurde tagasi ja kurtis, et ta ei taha nii elada – kõik sugulased ja tuttavad käsivad endale ka tasuta head-paremat tuua. „Üksinda kommunismi minna ei saa,” ütles vana mees jutu lõpetuseks. Ehk on aususega samuti – väga raske on üksinda aus olla.

Hiljuti kohtusin abiturientidega ja üks noormees küsis: „Kuidas oleks võimalik elada nii, et ei peaks valetama?” Mis ma oskasin öelda. Minu isa ütles kunagi, et ära räägi kõike, mida tead, aga tea alati, mida räägid. Ju ta mõtles seda, et kui valetada ei taha, siis lihtsalt ära räägi kogu tõde. Noormees mõtles veidi ja sõnas siis, et valetamisest pääseb nii ehk tõesti, aga kas selline käitumine on ka kõigi suhtes aus … Nähes, et satun vastamisega kimbatusse, ütles ta, et ega sellele küsimusele ühest vastust olegi. Peab vaatama enda sisse ja lootma, et südametunnistus annab vastuse, kuidas õigesti käituda.

Küll on hea tunne, kui õpilane on targem kui õpetaja.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kust tuleb labasus ja kuhu kaob ausus?”

  1. lembit13 ütleb:

    Mis selles pisikeste missivõistluses siis hirmsat on? Viga on ikka rohkem vaatajas kes seal midagi koledat näeb. Vaatamine ei ole aga kohustuslik.
    On palju inimesi kes iialgi ei käi jalgpalli võistlusi vaatamas ka siis kui tasuta piletit pakutakse aga neil ei tule mõttessegi hakata neid võistlusi keelama.

    Tüdrukutele endile on selline võistlus rohkem maskeraadi tantsupeo ja näitlemise segu. Muidugi võib mõni emme liiga hasarti minna ja oma silmaterakest lihtsalt üle koormata.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!