Rakvere Teater: loomi, luulet ja lootust

4. okt. 2013 Kristo Kruusman - Kommenteeri artiklit

Kooli- ja teatriaastad käivad ikka ühte sammu. Nii alustas Rakvere Teater septembris oma 74. hooaega kahe esietendusega, lavale jõudsid „Lahuselu” ja „Vend”.

Inglise näitekirjaniku Tom Kempinski näidend „Lahuselu”, mille Rakvere Teatri väikeses saalis lavastas Kalju Komissarov, on lugu kahe üksiku inimese teineteise leidmisest. Nende lootuste romansi teeb eriliseks, et Atlandi ookeani eri kallastel elavad tegelased kohtuvad vaid korra, kuigi suhtlevad omavahel läbi kogu etenduse.

Suures saalis esietendunud „Vend” on õpetlase ja kirjaniku Rein Raua esimene lavastajatöö. Itaalia spagetivesternidest inspireeritud kättemaksulugu on kriitikas nimetatud esimeseks omamaiseks kirjanduslikuks vesterniks ja see sobib vaatamiseks keskkooliastmele.

Detsembris muutub Rakvere Teatri suur maja värviliseks maailmaks − teatrisse saabub seltskond muhedaid loomi. Tuntud soome kirjaniku Hannu Mäkelä jutustusel põhineva seiklusliku lastelavastuse „Hobune, kes kaotas prillid ära” kangelane on naeratav ja südamlik Hobune. Lavastusest on inspireeritud ka jõulumaa, mille kujundamisel saavad kõik appi asuda – välja on kuulutatud suur sallivalmistamisvõistlus. Kõik saabuvad sallid ja kavandid leiavad endale koha jõulumaal ja mõned neist koguni lavastuse tegelaste kaelas. Nagu ikka, käib piletiga kaasas kingitus. Lavastab Elina Pähklimägi, originaalmuusika kirjutab Marten Kuningas ning mängivad Tarvo Sõmer, Ülle Lichtfeldt, Eduard Salmistu, Silja Miks, Liisa Aibel, Helgi Annast, Indrek Apinis ja Peeter Rästas.

Jõulumaaga lastelavastuste kõrval on Rakvere Teatri heaks traditsiooniks saanud vaatajate kostitamine talviste luuleetendustega. Mõni aasta tagasi kutsusime vaatajad Doris Kareva „Unenäokohvikusse”, seejärel viis Tiina Mälberg publiku Tõnu Õnnepalu kevadesse ja suvesse, sel talvel aga ootame kõiki teatri väiksesse saali tekkivasse „Talvehotelli”, kus lavastaja Tiina Mälbergi ning näitlejate Anneli Rahkema, Natali Lohu ja Mait Jooritsa vahendusel elustub Viivi Luige loodusluule.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!