Tartu kunstitudengite töid näeb Tapal

23. okt. 2013 - Kommenteeri artiklit

Tapa kultuurikojas on tänasest detsembrini avatud Tartu Kõrgema Kunstikooli (TKK) näitus AJAKAVA, mis eksponeerib vaatajale TKK tekstiiliosakonna tudengite maalilisi gobelääne, teatas kooli esindaja.

Näitusel osalevad Sarah Kopli, Maria Kukk, Marju Nurk, Kairi Lentsius, Riin Palumets, Kristi Haav, Eva Sikka, Margit Kullas, Kaisa Reimand, Siiri Kukk ja Elen Aasamäe. Tööde valmimist juhendasid professor Aet Ollisaar ja Veinika Västrik.

Autorid kutsuvad vaatajaid kaasa oma isiklikku ruumi. Valminud tööd on peegeldus rännakust iseenesesse, konkreetne ja igapäevane ajakava kaotab neid töid vaadates hetkeks oma tähenduse. Vaataja saab lasta end meeleolul kaasa viia, jalutada sügiseses maastikus, tunda töödes peituvat ajastuhõngu, tajuda ootust, igatsust ja meeleheidet, kirjeldatakse teates.

Näitusele valitud tööd ei moodusta ühtset seeriat, kuid kannavad kõik sõnumit kogetud hetkede olulisusest. Tegemist pole realistlikult vaibaks kootud mälupiltidega, pigem rekonstruktsioonidega, ammu unustatu taaselustamisega. Eksponeeritud on töid, mis vahendavad tegija isiklikku kogemust, kuid ka töid, mille  tegemise kaudu on autor ise oma minevikku avastanud.

Maalilised gobeläänid kannavad kindlat sõnumit, andes samas vaatajale võimaluse kujutleda ka ennast nende piltide tegelaseks ning leida midagi tuttavat oma lapsepõlvest, avaratest maastikest või tööde värvidest ja varjunditest. Näitus pakub võimalust äratada ellu mõni ammu unustatud emotsioon, tajuda lähedaste  inimeste kohalolekut, mõelda end oma unistuste keskele.

Näitus jääb Tapa Kultuurikojas avatuks kuni 1. detsembrini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!