VAT Teatri uuslavastused antiikajast ja tänapäevast

4. okt. 2013 Tiiu Talvist - Kommenteeri artiklit

Eile, 3. oktoobril esietendus NO99 laval algupärane lugu „Netis sündinud”. Näidendi on kirjutanud Kristiina Jalasto foorumteatri etenduste ja tõestisündinud internetiseikade põhjal. Lavastus sündis VAT Teatri ja BCS Koolituse koostöös ning jutustab noortest, kes avastavad, kui seotud ja samas erinevad on virtuaal- ja reaalmaailma probleemid.

„Netis sündinud” külastab järgneva talve ja kevade jooksul teatreid ning kultuurikeskusi üle Eesti. Kokku antakse 30 etendust – kümme Tallinnas ja 20 maakondades.

11. detsembril tuleb rahvusraamatukogu teatrisaalis lavale „Pidusöök”, lavalugu Sokratese kohtuprotsessist, mis viib vaatajad antiikfilosoofia radadele.

2412 aastat tagasi jõudis muistses Ateenas otsuseni Sokratese kohtuprotsess. Demokraatliku Ateena rahvakohus mõistis Peloponnesose sõja kangelase ja mitmete Ateena riigimeeste õpetaja Sokratese surma. Sokrates, kes pidas seadust ülimaks, tühjendas vastu vaidlemata mürgikarika. Temast sai sajanditeks voorusliku targa võrdkuju.

Sokratesest on kirjutatud lugematu arv kordi ja kirjutatakse tänapäevalgi. Esmalt teame Sokratest muidugi tema õpilase Platoni dialoogide kaudu. Sokratese vankumatu tõeotsing ei viinud teda soovitud tulemusteni – või ehk siiski …

Kindel on see, et inimene pole nende aastate jooksul, mis meid Sokratese surmast lahutab, suurt muutunud. Päevakorral on samad küsimused; jumalad on küll kuju muutnud, kuid inimeste usk autoriteetidesse pole kusagile kadunud.

Lavastuse lähteteksti kirjutab VAT Teatri kunstiline juht Aare Toikka, kes loo ka lavastab. Lavakujunduse teeb Narelle Sissons (USA), mängivad VAT Teatri trupp ning külalisena Raivo Trass.

Veebruari lõpus jõuab Christian Römeri (Saksamaa) lavastajatööna lavale tšehhi näitekirjaniku Roman Sikora näidend „Masohhisti pihtimus”.

Sikora vaatleb nüüdisaegset elukorraldust läbi kõverpeegli, lisades groteskseid liialdusi ja unenäolisi seoseid, mis rõhutavad asjakorralduse absurdsust. Sikora tekst on üllatav, hämmastav ning raputav maiuspala näitlejate ja küllap ka vaatajate jaoks.

Teater jätkab ka teiste repertuaaris olevate lavastuste mängimist ning korraldab endiselt õpilastele teatris kogetu kinnistamiseks haridustöötubasid, kus õpetajad ja õpilased kohtuvad põnevate teatritegijatega. Foorumteatrile, lavavõitluse, meedia- ja kunstitöötoale lisaks alustab uus improvisatsiooni töötuba, kus osalejad saavad juurde esinemisjulgust ja väljendusoskust.

Tere tulemast teatri kodulehele www.vatteater.ee.

Puuduta VAT Teatrit!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!