Tänavused parimad koolikokad on Laagna Gümnaasiumist

4. nov. 2013 - Kommenteeri artiklit

Tervise Arengu Instituudi (TAI) korraldatud konkursi „Parim Koolisöökla” 2013. aasta võitja on Tallinna Laagna Gümnaasium, mida esindasid Niina Fedotova ja Ene Albert. Võidu tõid neile kartuli-klimbisupp kanaga, kartulipüree Kaera-Jaani ja porgandi-pohlasalatiga ning jõulupannkoogid hapukoore ja pohlamoosiga.

Žürii tööd juhtinud Soomes asuva Utö Havs hotelli peakokk, Vello Kiviberg, kes toitlustab ka Utös koolilapsi, lausus, et Laagna koolile tõid võidu stabiilsus ja maitsed. „Tänavune võistlus oli pingelisem ja järjestus võrdsem kui kunagi varem, võitja selgitas vaid puhas aritmeetika,” lausus Kiviberg. „Kui kõik kolm rooga annavad hea tulemuse nii maitsetelt kui ka serveerimiselt, siis nad kerkivad teistest esile. Kõik nii stabiilsed täna ei olnud.”

Žürii nimetas eraldi ära ka parimad road eraldi. Nii läks kõige parema supi auhind Kammeri Kooli kanasupile ning parima pearoa, tegid Türi Toimetulekukooli kokad,  kes valmistasid hakkliha-juurvilja lühikese poisi ja kartuli-kaalikapudru. Parimad pannkoogid – hapupiimapannkoogid glasuuri ja purustatud maapähklitega,  valmistasid finaalis Palade Põhikooli kokad.

Võidukokk Niina Fedotova nimetas nende saladuseks seda, et nad teevad oma tööd südamega. „Ja nii iga päev,” lausus ta. „Teeme koolis süüa nii nagu teeksime endale ega tee midagi sellist, mida me ise ei sööks.”

Finaalis osalenud seitsme kooli kokad pidid etteantud aja, s.o 2 tunni ja 20 minuti, jooksul valmistama kolm rooga – supi, mille kohustuslik tooraine on linnuliha; prae, kus on hakkliha ja köögiviljad ning pidupäevaroa, milleks olid pidulikud pannkoogid.

Žürii hindas kokkade professionaalsust, hügieeninõuete täitmist, toiduvalmistamise protsessi, roogade välimust, maitset ja serveerimise temperatuuri, samuti roogade omavahelist sobivust ning toitainelist koostist. Pidulike pannkookide juures jälgiti lisaks ka innovaatilisust ja roa reaalse valmistamise võimalust koolisöökla tingimustes.

Lisaks Kivibergile kuulusid žüriisse Sirje Jaansoo Tallinna Tehnikaülikooli Toiduainete Instituudist, Kaie Pappel Tallinna Ülikoolist, Küllike Varik Tallinna Teeninduskoolist ja Marie-Mädli Kivimäe Tallinna Reaalkooli 11. klassist.

Võidukooli kokkade auhinnaks on messi GastroNord ning kokkade rahvusvahelise Bocuse d´Or Euroopa valikvõistluse külastamine maikuus Stockholmis.

Konkursile registreerus sel aastal 21 kooli. Finaalis osalesid seitse kooli: Rahumäe Põhikool, Nõmme Põhikool ja Laagna Gümnaasium Tallinnast, Türi Toimetulekukool Järvamaalt, Häädemeeste Keskkool Pärnumaalt, Kammeri Kool Tartumaalt ning Palade Põhikool Hiiumaalt.

Tervise Arengu Instituut valis parimat koolisööklat tänavu kaheksandat korda. Konkursi eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu koolitoidule ning selle valmistajatele ning tunnustada parimaid. Eelmisel aastal pärjati parima koolisöökla tiitliga Tabasalu Ühisgümnaasium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!