Mälestuslugude kogumise konkurss „Siberi kodu”

31. jaan. 2014 Okupatsioonide Muuseum - Kommenteeri artiklit

Okupatsioonide Muu­seum koostöös Eesti Memento Liidu ja MTÜ-ga Siberi Lood on 8. septembril tähistatava vanavanemate päeva puhul kuulutanud välja mälestuslugude kogumise konkursi „Siberi kodu”.

Konkurss on mõeldud koolinoortele ja on jätk 2010/2011. õppeaastal korraldatud võistlusele, mille käigus koguti 69 huvitavat mälestuslugu teemal „Küüditatute kooliolud”. Töödest on koostatud raamat „Siberi karm kool”, mis on saadaval raamatupoodides. „Et kooliõpilased panid kirja küüditatute mälestusi ajast, mil meenutajad olid nendevanused, oli kahtlemata meie noortele arendav kogemus. Tulemuseks oli aga see, et tekkis sild üle aja ning uus kild meie rahva ajaloost talletati ehedalt, vanusekohaselt,” sõnas esimese lugude kogumise algataja ja koordinaator, Eesti Me­­mento Liidu juhatuse liige Rein Purje.

2013/2014. õa lugude konkursi teema on „Siberi kodu”.

Ootame lugusid sellest, milline oli üks Siberisse küüditatud eestlase kodu ja kuidas see erines kohalike kodudest. Kes olid naabrid, kes olid uued mängukaaslased? Milline oli läbisaamine kohalikega? Kuidas hoiti kokku ja peeti lähedastega sidet? Mille poolest erines Siberi kliima ja loodus eesti omast ning kuidas sellega kohaneti? Millised olid uued tööd ja tegemised, mis tuli ära õppida?

Konkursi žürii hindab töid järgmistes vanuseklassides: 3.–4., 5.–7., 8.–9., 10.–12. klass ning üld (keskkooli lõpetanud). Loo pikkus ei ole piiratud, ent võiks olla vähemalt 3000 tähemärki.

Kogutud lood avaldatakse raamatuna. Tublimaid osalejaid autasustatakse.

Parimaid lugusid kajastame ka Okupatsioonide Muuseumis ettevalmistamisel oleva sundrändeid käsitleva näituse „Ründed ja ränded” väljapanekus ning kaasnevates teabematerjalides, mis räägivad Eestis elavate rahvaste käekäigust läbi okupatsiooniperioodi.

Konkursi tööde esitamise viimane tähtaeg on 24. veebruar. Töö saata e-aadressil konkurss@siber.ee.

„Külastasin eelmisel suvel koos isaga tema koduküla Siberis ning alles siis mõistsin, kui oluline koht see tema jaoks on. See on koht, kus teismeline poiss pidi saama meheks. Koht, kus juhtus väga palju asju esimest korda. See koht on tema teine kodu,” sõnas Janeli Jallai MTÜ-st Siberi Lood. „Kõik lood on erinevad ja kõik need pole veel räägitud. Paneme need kirja!”

Konkursi tingimused ja lisainfo www.siberilood.ee ja www.facebook.com/siberilood.

Raamatu „Siberi karm kool” interaktiivne kaart koos lugudega https://mapsengine.google.com/map/u/0/edit?mid=zT6lKdFP_nsk.kRusoPgpjBR0.

Lisainfo: Janeli Jallai, tel 522 9093, Janeli@siber.ee ja Külli Jaakon, 529 9899, kylli@okupatsioon.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!