Rakvere Teater − bossast Kõrsikuteni

14. veebr. 2014 Kristo Kruusman - Kommenteeri artiklit

Rakvere Teatri 74. hooaja kevadsuvi toob endaga uuslavastusi ja sündmusi, millel soovitame silma peal hoida ka koolidel ja lasteaedadel.

14. veebruaril näeb teatri suures saalis Hardi Volmeri lavastajakäe all ilmavalgust muusikaline fantaasia „Uno bossa ehk Uno Loobi seitse elu”, mis viib vaatajad retkele Eesti kergemuusika kuldaegadesse. Rohkete laulude saatel hargneb laval lahti lugu sellest, kuidas raudse eesriide vahelt läbi tunginud džässi- ja bossarütmid süütasid ENSV estraadilavade uusi tähti. „Uno bossa” tegevuse keskmes on meie popmuusika mesihäälne kuningas Uno Loop, kuid fantaasiarikkas loos ei keskenduta mitte Loobi reaalsele eluloole, vaid mängitakse läbi seitse võimalikku stsenaariumi sellest, mis Unoga oleks võinud juhtuda, kui tema eluvalikud oleksid olnud teistsugused. Peep Pedmansoni kirjapandud loos kohtuvad vaatajad lisaks Loobile veel mitme omaaegse lavatähega, nagu Heidy, Heli ja Ivoga, kes Nõukogude süsteemi absurdis end estraadilavade ja televisiooni abil eestimaalaste südametesse laulsid. Lavastuse nimitegelast kehastab Margus Grosnõi ning kaasa teeb ka bänd.

Kui „Uno bossa” sobib vaatamiseks vanemale koolieale, siis Rakvere Teatri nooremad vaatajad saavad alates maikuust Palmse mõisa moonakatemajas kaasa elada koguperelavastusele „Mina olin veel väikene”, mis põhineb Soome tuntud kirjaniku Sakari Pälsi vahvatel jutustustel 20. sajandi alguse Soome külaelust. Eestis on neid lustakaid ja vaimukaid poistelugusid nimetatud põhjanaabrite „Kevadeks” ning võrreldud Agu Sihvka aruandmistega. „Mina olin veel väikene” on lavastanud Ivo Eensalu, hoogsaid ja vimkasid täis lugusid mängivad Saara Kadak, Marin Mägi-Efert ja Liisa Aibel ning särtsu lisab hiljutisel Eesti muusikaauhindade galal pärjatud ansambel Kõrsikud.

Vastalanud hobuseaasta puhul on Rakvere Teatril hea uudis neile, kes möödunud detsembris Rakverre ei jõudnud. Nimelt on meie selletalvine lavastus „Hobune, kes kaotas prillid ära” kevadhooajal Eestimaad mööda ringi rändamas ning nii saavad kõik soovijad Hobuse ja tema sõprade seiklustele kaasa elada Pärnus, Paides, Jõgeval, Valgas, Põltsamaal ja Tallinnaski.

Põnevaid katsetusi ja lähenemisi pakuvad ka teised kevadhooaja uuslavastused, alates veebruaris väikses saalis esietenduvatest sooloprojektidest „Tähelaev” ja „Siseturism”, kus näitlejad Anneli Rahkema ja Peeter Rästas end esmakordselt monoetenduses proovile panevad, ning lõpetades juunis Lääne-Virumaal Uuskülas Tooma talus etendatava Martin McDonagh’ Leenane’i-triloogia kolmanda osaga, mis kannab nime „Üks pealuu Connemaras” ning mille toob lavale Üllar Saaremäe. Juuli alguses toimub Rakveres aga taas rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal, mis toob siia nüüdisaegse etenduskunsti värskeimaid tuuli nii Euroopast, Aasiast, Aafrikast kui ka Ameerikast.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!