18 300 noort lahendavad ühiselt matemaatikaülesandeid

26. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Neljapäeval, 27. märtsil võistleb ligi 18 300 Eesti kooliõpilast 376 koolist maailma populaarseimal matemaatikavõistlusel „Känguru”, millel osaleb kokku enam kui kuus miljonit õpilast 63 riigist. Esmakordselt osalevad võistlusel ka 1. ja 2. klassi õpilased.

Ürituse peakorraldaja, Tartu ülikooli teaduskooli metoodiku Raili Vildi sõnul ei ole matemaatikavõistluse eesmärk võrrelda eri maade õpilaste tulemusi, vaid populariseerida matemaatikat. „„Kängurul” saavad võistlejad lahendada uusi põnevaid mängulisi ülesandeid, kus lisaks teadmistele on olulised nutikus ja loovus,” rääkis Vilt.

Vilt avaldab heameelt, et sel aastal on esmakordselt võistlusesse kaasatud ka 1. ja 2. klassi õpilased. Individuaalne võistlus toimub koolides viies vanuserühmas: 1.–2. klass, 3.–4. klass, 5.–6. klass, 7.–8. klass ja 9.–10. klass.

Lahendamisele tulevate ülesanded valmivad rahvusvahelises koostöös. Lahendamiseks on õpilastel aega 1 tund ja 15 minutit. „1.–2. ja 3.–4. klassi noortel tuleb lahendada 24 ülesannet, ülejäänud vanuserühmadel 30. Ülesanded on raskuse järgi jagatud kolme rühma,” kirjeldas Vilt võistlusülesannete lahendamist, „Iga ülesande juures on viis vastusevarianti, millest üks on õige. Õpilane valib õige ja märgib vastava variandi vastustelehele.”

Üleriigiline kokkuvõte valmib mai keskel. Võistluse parimaid ootavad auhinnad.

Võistluse idee on alguse saanud Austraaliast. 1991. aastal hakati võistlust korraldama Prantsusmaal, kus algatajamaa auks hakati võistlust nimetama „Känguruks”. Võistlust korraldava assotsiatsiooni „Kangourou sans Frontières” liikmeteks on 63 riiki ja eelmisel aastal osales liikmesriikides kokku rohkem kui 6,4 miljonit õpilast.

Võistlust korraldavad Tartu ülikooli teaduskool ja Eesti matemaatika selts.

Lisainfot leiab TÜ teaduskooli kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!