Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi parimad on selgunud

31. märts 2014 - Kommenteeri artiklit

Tartus olümpiaadil selgusid möödunud nädalal parimad eesti keele kui võõrkeele oskajad õpilased põhikooli ja gümnaasiumiastmes, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

2013/2014. õppeaasta eesti keele võõrkeelena olümpiaadi lõppvoor toimus Tartus 24. ja 25. märtsil. Olümpiaad oli suunatud 9.–12. klassi õpilastele, kelle emakeel ei ole eesti keel ning kes on alates esimesest klassist õppinud mitte-eesti õppekeelega koolis. Olümpiaadi esikolmikud moodustavad Tartu, Tallinna ja Kohtla-Järve koolide õpilased.

Selle aasta olümpiaadi teemaks oli „Nimisõna eesti keeles”. Osavõtjad pidid oskama nimisõnu ainsuses ja mitmuses käänata, tundma nimisõnade süntaktilist käitumist (ka rektsiooni), nimisõnade tuletamist ja liitnimisõnade moodustamist, nimisõnade põhitähendusi ja tähendusvarjundeid, sobivust eri stiilidesse, nimisõnade semantilisi suhteid muude sõnadega.

Võistlus toimus kahes vanuserühmas (9.–10. klass ning 11.–12. klass) ja kahes voorus. Esimeses voorus tuli iseseisva tööna esitada seotud tekst, milleks sel korral oli päevikusissekanne või blogipostitus. Teksti pikkuseks pidi olema 300–350 sõna ning esitatav tekst pidi sisaldama vähemalt 12 liitsõna järgmisest loendist: hiirekuningas, inimõigus, kangelastegu, laiskvorst, lobasuu, mälupulk, nutitelefon, patuoinas, prügikast, päikesekiir, raamatukoi, rahvahääletus, silmakirjateener, suitsumees, tahtejõud, taimetoit, verivorst, õudusunenägu, öötöö.

Eelvooru laekunud tööde alusel kutsus žürii olümpiaadi lõppvooru 40 õpilast.

Lõppvooru esimesel päeval näitasid õpilased oma teadmisi suulises ja kirjalikus eesti keele oskuses, teisel päeval külastati ühiselt Tartu ülikooli muuseumi ning toimus autasustamine.

9.–10. klassi õpilaste arvestuses olid parimad:

  1. Artur Bozikjan (Tallinna humanitaargümnaasium, 10. klass)
  2. Karina Umbleja (Tallinna juudi kool, 10. klass)
  3. Jana Kütson (Tartu vene lütseum, 9. klass)

11.–12. klassi õpilaste arvestuses oli esikolmik järgmine:

  1. Tereza Špongolts (Tallinna Lasnamäe gümnaasium, 12. klass)
  2. Maria Ivanova (Kohtla-Järve Järve vene gümnaasium, 11. klass)
  3. Stanislav Mõškovski (Tallinna humanitaargümnaasium, 11. klass)

Ülejäänud tulemused leiab tulemustetabelist TÜ teaduskooli kodulehelt.

Eesti keele võõrkeelena olümpiaadi korraldas Tartu ülikooli eesti keele kui võõrkeele osakond koostöös TÜ teaduskooliga haridus- ja teadusministeeriumi toel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!