Kuidas saada rikkaks X: Tuhande­-aastased pensionisambad

7. nov. 2014 Jaak Roosaare investor - Kommenteeri artiklit

Kui Eesti pensionisüsteem on ehitatud kolmele sambale, siis nüüdseks peaksid ka sina, kallis lugeja, suutma ehitada endale oma kolmest sambast koosneva „pensionisamba”. Ja seekord on see täiesti sinu enda kontrolli all – sa ei pea ootama vanadust, et sammaste vilju nautida, ja kui kõik läheb plaanipäraselt, peavad sinu rikkusesambad vastu veel kauem kui sina ise (nagu laulab ansambel Raisk: „Mul on tuhandeaastased pensionisambad!”). Ja iga aastaga muutud sa järjest jõukamaks ja jõukamaks …

Esimese samba ehitame me intressitoodetest – siin saad sa tulu hoiustest, laenudest ja võlakirjadest. Teiseks rikkusesambaks saab üürikinnisvara ja sellelt igas kuus laekuv üüritulu. Kolmanda samba ehitame dividende maksvatest aktsiatest. Saad ise valida enda jaoks sobiva riskitaseme (kas hoiustada raha Swedbankis või anda Bondoras laenu, kas osta kesklinna renoveeritud korter või põlenud puumaja Koplisse ning kas osta Apple’i või hoopis Silvano Fashion Groupi aktsiaid). Samuti tuleb sul endal valida sobiv jaotus nende kolme rikkusesamba vahel. Ma ise olen üritanud hoida tasakaalu: kolmandik laenudes, kolmandik kinnisvaras ja kolmandik dividendiaktsiates.

Kui eelnev liiga igav tundub, siis alati on võimalik väikse osaga oma varadest investeerimise asemel spekuleerida (proovida osta odavalt ja müüa kallimalt või osta kallilt ja müüa veel kallimalt). Juhul kui teenid kasumit, tasub see investeerida rikkuse loomiseks (eespool mainitud kolm sammast). Kui kannatad kahjumit, siis loodetavasti said selle eest vähemalt adrenaliini ja närvikõdi (ja ehk ka väikese õppetunni!). Üldiselt kehtib siiski reegel, et pikaajaliselt saad rikkaks kõige igavamate investeeringutega.

On ka võimalus, et sulle meeldib mingi varaklass teistest oluliselt rohkem ja tahad eelkõige seal tegutseda. Nagu eelmises loos kirjutasime, on paljud eestlased kinnis­varausku ja peavad muid varasid veidi „kahtlaseks”. Teisalt on dividendiaktsiad jälle oluliselt mugavamad hallata kui üürikorterid. Igaühele oma. Varaklassi valikust olulisem on investeerimisega alustamine. On veel võimalus, et tahad veelgi lihtsamalt hakkama saada ja investeerid hoopis indeksfondidesse. Näiteks on ühe hiireklõpsuga võimalik investeerida korraga enam kui 7200 maailma suurimasse firmasse, kasutades Vanguardi loodud indeksaktsiat sümboliga VT. Selle iga-aastane haldustasu on vaid 0,18% ja suuremat hajutatust oleks raske ette kujutada. Nii võid mõtlemisvõime üldse kõrvale jätta ja lihtsalt iga paari kuu tagant säästude eest VT-d osta. Pensionile jäädes võid samas graafikus hakata osakuid müüma või kasutada kulude katteks korra kvartalis laekuvaid dividende.

Kuidas siis ikkagi rikkaks saada? Siin on sulle samm-sammuline juhend.

1. Kirjuta välja oma rahaga seotud eesmärgid.

2. Pane ühte tulpa kirja oma igakuised kulud.

3. Vaata need kulud kriitilise pilguga üle – kas on kärpimisruumi?

4. Pane teise tulpa kirja oma igakuised passiivsed tulud.

5. Hakka oma sissetulekust raha kõrvale panema (eraldi pangaarvele), esialgu minimaalselt 10% kuus.

6. Investeeri kõrvalepandud raha passiivset sissetulekut pakkuvatesse varadesse (antud laenud, üürikinnisvara, dividendiaktsiad).

7. Reinvesteeri saadud passiivne tulu uuesti passiivset tulu pakkuvatesse varadesse.

8. Tõsta säästetud raha protsent 50%-ni ja liitu 50% klubiga.

9. Korda protsessi, kuni tulud ületavad kulusid.

10. Oledki rikas!

Mis edasi saab? Nüüd on hea hetk meelde tuletada, miks me kogu selle rikkaks saamise rännaku üldse ette võtsime. Põhjus oli ju selles, et tahtsime rohkem vabadust valikutes, rohkem vaba aega hobide ja pere jaoks, rohkem võimalusi oma elu huvitavaks teha. Nüüd on hea mõte vaadata uuesti üle oma eesmärgid ning neid rahulikult ja protsessi nautides saavutama hakata. Kindlasti ei tohi seda tehes aga unustada, mis meid üldse rikkaks tegi – eelkõige säästmine ja 50 protsendi klubiga liitumine. Küllalt on lugusid inimestest, kes on saanud rahaliselt vabaks ja seejärel kas pillamise või liigse riski võtmisega oma kogutust ilma jäänud. Seega oleme rahulikult 50 protsendi klubis edasi ja suurendame oma väljaminekuid mitte rohkem kui poole ulatuses oma tulude kasvust. Nii võime kindlad olla, et saame pidevalt oma elustiili parandada ja teisalt muutume aegamööda ka järjest rikkamaks.

Nüüd on pall sinu käes – aastad lähevad kiiresti ja enne kui arugi saad, oled kümme aastat vanemaks jäänud. Siis on põnev mõelda, et kui oleksid seda lugu lugedes investeerimisega algust teinud, võiksid olla juba rahaliselt vaba. Ilmselt kahetsed, et varem pihta ei hakanud. Aga nagu öeldakse, parim aeg investeerimisega alustada oli eile. Paremuselt teine aeg on täna.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!