Haridusprogrammid 101 aasta vanuses elektrijaamas!

23. jaan. 2015 Kertu Saks, PhD Energia avastuskeskuse direktor - Kommenteeri artiklit

Energia avastuskeskus 101 aastat vanas elektrijaama hoones on näitusetegevuses ja haridusprogrammide loomisel keskendunud eelkõige loodus-, tehnika- ja reaalteadustele, sest endise elektrijaama keskkond koos tänini säilinud ajalooliste seadmetega pakub just nende teemade käsitlemiseks ja populariseerimiseks suurepärase võimaluse.

Koos ajaloolise elektrijaama sisseseadega leiab keskusest üle 130 interaktiivse eksponaadi, mis näituse teemadest lähtuvalt keskenduvad energeetika ja elektri tootmise ajaloole, taastuvatele energiaallikatele, tuuma- ja põlevkivienergiale, klassikalisele füüsikale, häälele ja helile ning optikale.

Energia avastuskeskuse püsiekspositsiooni kuuluvat „Energia näitust”, mis asub keskuse kahel korrusel, täiendab klassikalise füüsika valdkonda kuuluv „Heli ja valguse” näitus. Kõik näituse eksponaadid on töötatud välja Eesti põhikooli ja gümnaasiumi õppekavast lähtuvalt ning täiendavad seega koolitunde.

Kogemusõppe valda kuuluv avastuskeskuse õpe on mitteformaalse pedagoogika suund, mis on viimsel kümnendil järjest kiiremini arenenud. Energia avastuskeskuse pedagoogika hõlmab kogemusõppe meetodeid ja külastuskogemus koosneb kolmest tahust:

  • Kogemusõpe eksponaadiga katsetades – eri vanuseastmetes lapsed (aga ka täiskasvanud) saavad kogemuse oma eelnevast teadmiste pagasist lähtuvalt. Vastavalt mitteformaalse õppimise eeldustele nende katsetusi ei hinnata ega anta nende tegevusele hinnanguid. Nad on vabad katsetama ja kogemust omandama.
  • Eksponaadi tekstid iseseisva teema edasiarenduse motivaatorina – energianäituse tekstid on koostatud nii, et kõigile selgitustele on lisatud lõik „Miks on seda vaja teada?”.
  • Lisategevus, nagu välgudemonstratsioon ja staatilise elektri demonstratsioon, teadusteatri etendused, planetaariumiprogrammid, töötoad Samsungi school-lab’i füüsikaklassides, mida energia avastuskeskus samuti pakub, kinnistavad õpitut ja annavad lisateadmisi.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!