Scandinavian Toursi koolireisid

13. veebr. 2015 - Kommenteeri artiklit

Läbi aegade on reisimist peetud valgustavaks tegevuseks. Just sel viisil oli võimalik õppida tundma teisi kultuure, teisi inimesi. Ehkki tänapäeval toob meedia meieni igas maailmanurgas toimuva, ei saa reisimise tähtsust alahinnata.

Reisifirma Scandinavian Tours on nüüdseks juba 15 aastat pakkunud koolirühmadele võimalust teha tutvust meie lähiriikidega, aga ka kaugemate kohtadega. Selle aja jooksul on sajad õpetajad ja tuhanded õpilased külastanud koos meiega paiku Soomes, Rootsis, Taanis, Vene­maal, Poolas, Leedus ja Lätis. Meie mars­ruudid on viinud reisijaid ka Tšeh­­hi, Slovakkiasse, Ungarisse, Prant­sus­­maa­le, Saksamaale ja mujalegi.

Arvestades viitteist aastat tegevusaega, ei ole sugugi võimatu, et esimeste meiega reisinud abiturientide lapsed on oma esimesed reisikogemused Scandinavian Toursiga kätte saanud.

Järjepidevus ja usaldus on märksõnad, millele oleme läbi aja rõhunud. Endiselt püüdleme selle poole, et õpetaja ja lapsevanemate töö oleks valida välja sihtpunkt, edasise pakub juba reisifirma. Ideaalis peaks klassireis olema ka õpetajale võimalikult stressivaba ja meeleolukas vaheldus koolirutiinist.

Seadus keelab õpetajal ise pikemaid väljasõite organiseerida, ja seda mitte asjata. Võimalik, et kõik sujub kenasti, kuid … Probleemid tekivad siis, kui midagi juhtub. Näiteks buss läheb katki. Või unustab mõni õpilane ennast vaba aja lõppedes poodlema, aga rühmal on vaja jõuda laevale. Variante on palju ja siin saabki selgeks turismifirma eelis. Õpetaja töö koolis on niigi pingeline, koolireisi organiseerimise lisakoormuse võib ta rahulikult reisifirma hooleks jätta.

Nii mõnedki õpetajad on seisukohal, et kool on õppimise koht ja reisida võivad lapsed koos vanematega. Jättes kõrvale reisiromantika (mäletate ju oma kooliajast, et kõige põnevam oli ööbimisega väljasõit), on paljudel peredel puht majanduslikel põhjustel paraku võimatu koguperereisile minna.

Kui laps läheb klassiga, on see summa võimalik ajapikku kokku koguda, hoopis teine asi on reisi maksumus korrutada pereliikmete arvuga. Eestimaal on tohutult peresid, kelle jaoks see on ja jääbki unistuseks. Teisalt leidub lapsi, kes on oma vanematega kümneid kordi Soomes käinud, aga klassiekskursioonil näevad esimest korda mõnd huviväärsust. Seega tuleb igati tunnustada õpetajaid, kes oma vabast ajast tahavad ja suudavad võtta vastutuse klassiga reisile minna. Aitäh teile, kes te ei piirdu lastele ainult raamatutarkuse õpetamisega, vaid tahate ja suudate ka nende silmaringi ja maailmapilti avardada!


Kuhu Scandinavian Toursiga aastal 2015 reisima minna?

Reisi kordaminekuks tuleb ­kõigepealt valida vanusele sobiv ja jõukohane marsruut.

SOOME

Aastaid tagasi oli Scandinavian Tours esimene turismifirma, kes julges pakkuda välja külastuse Helsingis Vantaas asuvasse Fazeri šokolaadivabrikusse. Tänaseks on tuhanded õpilased käinud põhjanaabrite suurima magusatootja juures maiustamas ning teavad lisaks sellele, et Geisha maitseb tõepoolest hästi, ka seda, kuidas šokolaad inkade maalt üldse Euroopasse jõudis, kuidas seda valmistatakse ning palju muudki põnevat ja kasulikku.

Lisaks Fazeri šokolaadivabrikule armastavad lapsed käia Heureka teaduskeskuses, Põhjamaade kõige laiema atraktsioonide valikuga lõbustuspargis Linnanmäkil, loomaaias ning muidugi põnevates muuseumides (neist enamik noortele tasuta).

ROOTSI

Kunst või ajalugu, loodusteadused või sport? Skandinaavia linnu külastades on võimalik valida just enda klassile sobiv variant. Turu–Stockholmi marsruut on küll tänu varastele ärkamisaegadele veidi väsitavam kui otse Tallinnast minek, kuid annab palju põhjalikuma ülevaate ning mitu korda rohkem aega tutvuda sellega, mis kõige enam huvitab. Lisaks laevamelu ning kirjeldamatult kaunid vaated ühele maailma suurimale arhipelaagile.

Miks külastab iga rootsi pere korra aastas Kolmårdenit? Õige vastus on, et Kolmårdeni loomaaed ja safaripark pakuvad seikluslikke elamusi igale vanusele. Kes ei sooviks vaadata tiigrile otse silma või jälgida eksootilisi loomi vabalt toimetamas? Omaette elamus on delfiinide etendus, aga ka röövlindude sõu. Hoolimata pikkadest reisipäevadest jätkub õpilastel alati energiat nautida ka laevasõitu ning reisiprogramm võimaldab lühitutvust Helsingi, Turu ning Stockholmiga.

TAANI

Küsitlused näitavad, et taanlased on kõige õnnelikumad inimesed maailmas. Miks? Ja mida tähendab hygge? Kui siia lisada laevasõit Kopenhaageni kanalitel, põnevad muuseumid (neist enamik noortele tasuta), maailma vanim lõbustuspark, tükike ajalugu ja ülimalt tšill tänapäev, siis saame kombinatsiooni ideaalsest klassireisist, millele lisab võlu Tallinna–Stockholmi laevasõit ning hingematvad vaated bussiga Rootsit läbides.

BUSSIREISID EUROOPASSE

Suurepärane silmaringi avardav ringreis tutvustab nii Euroopa ajalugu kui ka tänapäeva, võimaldab koos õpilastega arutleda eri religioonide üle tänases nn multi-kulti kontekstis, pakub elamusi imeilusa suurlinna Varssavi ajalooliste ja ultramodernsete ehitiste näol, teeb puust ja punaseks, missugune purustav jõud Teine maailmasõda oli. Ükskõik, kui põhjalikult kooliprogramm seda käsitleb, kohapeal olemine ja oma silmaga nägemine viib teadmised ja arusaama ajaloost hoopis teisele tasandile.

VENEMAA

Suursugune keiserlik pealinn, kus igal sammul tunnetad ammumöödunud aegade hiilgust. Linn, mis jahmatab oma ilu ja suursugususega, mis kannab auga välja Venemaa kultuuripealinna tiitli. Just Peterburi on maailmakuulsate kirjanike, heliloojate, ooperi- ja balletiartistide sünnilinn. Imeliselt kauni arhitektuuriga metropol on kättesaadavam kui kunagi varem. Laevakruiis pakub võimaluse teha Peterburiga lühitutvust, plussiks põnev laevasõit. Kes soovib aga pikemat ja põhjalikumat tutvust ning on huvitatud väljasõitudest kas Peterhofi või Tsarskoje Selosse, peaks valima bussireisi.

LÄTI

On kaks asja, millele vähesed lapsed suudavad ei öelda – maiustused ja veepark. Aastal 2014 lisandus magusasõpradele võimalus külastada šokolaadituba Laima vabriku juures Riias. Selline ühepäevareis sobib hästi algklassiõpilastele, sest kõik lapsed armastavad šokolaadi ning kommisöömise kõrval midagi kasulikku õppida pakub tavalisele koolipäevale head vaheldust. Rääkimata sellest, et Laimas saab igaüks proovida filmis osalemist.

Livu veepark on olnud tuhandetele eestlastele magnet juba pikki aastaid. Lisaks pakume majutust Jurmala heal tasemel hotellides ning kevadhooajal ka ekstreemsemaid võimalusi panna end proovile Tarzani seikluspargis.

LEEDU

Üle 60 kilomeetri liivadüüne, ääristatud männisaludega, idüllilised külakesed Juodkrante ja Nida ja loomulikult merevaik kui tervitus kümnete miljonite aastate tagant, mida on hea õnne korral mererannalt võimalik leida. Kui neist argumentidest on veel vähe, siis lisame siia Palanga suvise melu ning emotsionaalse delfiinide etenduse, samuti Ristimäe tuhandete ristidega, mille lootusrikkad käed läbi aegade Šiauliai lähistele künkale asetanud.

Võimalusi, kuhu reisida ja mida vaadata, on tõepoolest palju ja valida võib olla raske. Valiku lihtsustamiseks on reisifirma Scandinavian Tours nüüdseks juba 15 aastat reisihuvilistele nõu ja jõuga abiks olnud, et leida just neile sobivaim – et kõik oleksid rahul.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!