Teaduslahing näitab koolinoortele tulevikku

2. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Jaanuaris üle Eesti toimuvatesse Teaduslahingu eelvoorudesse saab hakata registreerima 1. novembrist. 7.–9. klassi õpilastele suunatud teadusvõistlus põimib omavahel eri valdkondi ja kutsub noori teadusele käsi külge panema.

Teadus igapäevaelust

Kus läheb korraga vaja teadmisi matemaatikast ja bioloogiast, keemiast ja majandusest, toidust ja keskkonnast, taimedest ja tehnikast? Koolitundides mitte just sageli, igapäevategemistes aga küll. Teaduslahing toob teemade mitmekesisuse ühte ruumi kokku ja paneb proovile noorte oskused valdkondade vahel orienteeruda ning meeskonnatöös ja julgelt peale hakates praktilised ülesanded lahendada. Käed-külge-ülesannete kaudu saavad koolinoored aimu, mis oskusi eri valdkondades tegutsedes tarvis läheb, ning seeläbi astuda sammukese lähemale oma tulevikuameti leidmisele. Võistlust läbi viivad noorteadlased on lahingusse astunud õpilastele eeskujuks ning tutvustavad huvilistele teadusmaailmas tegutsemise võimalusi.

Aset leiab kaks lahingut

Üliõpilaste projekti „Elus teadus” korraldatav teadusvõistlus Teaduslahing toimub ka sel aastal kahes osas. 7.–9. kl noori oodatakse moodustama kolmeliikmelisi võistkondi ja panema end kirja alates 1. novembrist Teaduslahingu kodulehel. 25.–29. jaanuarini on igas maakonnas ja Tallinnas 15 võistkonnal võimalus oma oskused ja teadmised proovile panna – toimuvad eelvoorud, kus ülesannete lahendamiseks tuleb käed külge panna. Piirkonnas edukaimad võistkonnad pääsevad lõppvõistlusele. Finaalis tuleb lisaks tudengite koostatud ülesannete lahendamisele esitleda ka meeskonnaga läbi viidud uurimistöö tulemusi teaduspostri ja ettekandega. 15. aprillil Tartus aset leidva superfinaali võitja selgubki ülesannete ja stendiettekande põhjal. Peapreemia viib võitjad ja juhendaja avastama teispool riigipiiri tehtavat teadust ja loodust, mis võimaldab jätkata uurimistööd ja leida kontakte kõrgkoolis lisaks Eestile ka välismaa ülikoolidest. 2015. aastal võttis samal aastal alguse saanud võistlusest osa ligi 500 õpilast sajast koolist. Võistluse võitjad Põlva ühisgümnaasiumist veetsid sisukad päevad Helsingi ja Jyväskylä ülikoolides. 2016. aasta võistlusest oodatakse osa saama kuni 240 kolmeliikmelist võistkonda.

15. aprillil kogunevad Tartusse lisaks Teaduslahingu superfinalistidele ka Eesti parimad teaduse populariseerijad – avatud on Teaduskorrus. Kahel korrusel saab kogu päeva jooksul vaadata taevasse, avastada palja silmaga nähtamatut ning mikromaailma, nautida teadusteatrit ja viia läbi teaduskatseid. Osalema on oodatud igas vanuses huvilised üle Eesti – nii koolidest kui ka ülikoolidest, üksi ja gruppidena. Avastamist jätkub terveks päevaks!

„Elus teadus” on 2011. aastal alustanud üliõpilaste projekt, mille peamine eesmärk on tutvustada maa ja toiduga seotud valdkondi ning loodus- ja tehnikateadusi. Vabatahtlike meeskond viib käed-külge-õpitube läbi igas vanuses huvilistele väga erinevatel teemadel. Viie aasta jooksul on õpitubades osalenud üle 8000 noore.

Registreerimine ja info teaduslahing.emu.ee.

Kristi Parro

„Elusa teaduse” koordinaator

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!