Anna mulle Elus Hakkama Saamise Sõnad

26. veebr. 2016 Kristel Lempu Luunja lasteaia logopeed-eripedagoog - 3 kommentaari

Õpetajate ja õpetajaks pürgijate esseekonkursile laekunud tööde seas eristus ülejäänutest selgelt üks: Luunja lasteaia logopeedi-eripedagoogi Kristel Lempu ilukirjanduslikult talletatud mõtteöö „Anna mulle Elus Hakkama Saamise Sõnad”, mis räägib raskustest teistest – sh raamatus öeldu – arusaamisel, aga ka eneseväljendamisel. Lühike, aga kindlalt fokusseeritud kirjutis on emotsionaalne ja liigutav.

Mina olen alati kõige viimane. Ma peangi olema viimane, sest ma pole väärt eespool olema. Et kuidas ma tean? No vaata … Ah, mis ma hakkan siin seletama! Sul ei ole niikuinii aega kuulata! Sa väidad, et on … Nojaa, aga ega ma ei oskagi seletada. Keegi pole iialgi mulle õpetanud, kuidas sõnu seada. Kuidas olla mina ise. Kuidas rääkida, mis teeb haiget, kuidas kukkuda nii, et ei saaks haiget. Ja kuidas tõusta, et otsast alata.

Kas sina oskad seda? Oskad. Kes õpetas? Elu. Jah, aga miks ei võiks seda õppida koolis … Miks pean ma istuma pingis ja kuulama, kui loll ma olen? Ma tean seda isegi, miks peab mulle tundide kaupa rääkima asjadest, millest ma aru ei saa, mis mind ei huvita. Tead, ma ei saagi aru saada, mul läks juba esimestes klassides järg käest … Aga keegi ei märganud. Ja mina ei tahtnud rumal olla, sellepärast ei ütelnud midagi, ei küsinud ka. Siis ma veel uskusin, et ma ei pea olema viimane. Siis ma veel arvasin, et minust saab keegi. Et kuidas see usk kadus? Noo, vaata, kui sa saad asja eest, mida sa ei oska, kahe, siis sa tead, et ei oska. Siis saad veel ühe kahe ja veel ühe. Ja need kahed ütlevadki, et sa oled loll. Sa ei oska ja sinu koht ei ole nende ilusate ja tarkade seas. Päevast päeva näed, kuidas nad saavad aina rohkem tublideks, neil on kõik. Neil on õigus olla esimeste seas, neil on sõbrad … Neil on sõnad! Jah, sõnad! Nad oskavad sõnadega elu elada, nad ei pea rusikatega endale kohta otsima. Mina ka enam ei otsi. Vaat selle õppisin ma ära! Kui alguses sind ei märgata ja sa rusikatega endale koha otsid, siis hakatakse sind kohe liiga märkama! Sind tassitakse kabinetist kabinetti ja kõik raputavad pead – käitumisraskused … Aga tead, mul hakkas emast hale. Seal kabinettides sai tema ka aru, et ma olen viimane. Et keegi ei taha mind. Et mulle polegi kohta. Nüüd ta ütleb, et pole osanud mind kasvatada, pole osanud … kuidas ta saigi osata? Kas keegi õpetas talle? Mul hakkas emast hale ja ma loobusin oma koha otsimisest. Ma ei läinud kallale tollele, kellel on palju sõnu haiget tegemiseks. Minul neid sõnu ei ole. Tema on need saanud raamatutest, aga tead, mina ei saa neid sealt võtta. Tead sa, mina … kõik läkski allamäge siis, kui ma sõnadest raamatus aru ei saanud. Kõigepealt ei saanud ma neid sõnu kokku. Kõik teised said, aga minu ees hüplesid tähed nagu jänesed. Jäneseid ritta ei pane … Selle õppisin aastatega ära, aga aru saama ei hakanud ma ikka. Sõnad justkui on, need tähendavad midagi, aga nad koos … Jah, ma võin sulle ütelda, sealt see kõik hakkaski. Sellepärast tulid kahed … miks ometi keegi ei märganud, et ma ei saanud aru, mida need targad on raamatusse kirjutanud. Miks keegi ei seletanud mulle …

Mina olen alati kõige viimane. Sa imestad, miks ma sellega lepin. Aga tead, nii on kõige kergem. Ma olen vait ja teen, nagu nad tahavad. Ühel päeval ma pääsen siit, ühel päeval ma tõestan, et ma ei ole viimane …

Mina olen pedagoog. Minul on palju sõnu. Mina oskan sõnu öelda, oskan neid kirja panna. Nüüd on minu ülesanne märgata. Märgata neid, kellel sõnu ei ole, ja need sõnad talle anda. Elus Hakkama Saamise Sõnad.

KRISTEL LEMPU


3 kommentaari teemale “Anna mulle Elus Hakkama Saamise Sõnad”

  1. Anne Sei ütleb:

    Väga hea ja õigesti kirjutatud-mõtlemapanevalt artikkel.

  2. anneli Rammo ütleb:

    Väga tuttav olukord minu lapsepõlvest.Ometigi lõpetasin koolid,sain oma hariduse ,nüüdseks töötan tervishoiu valdkonnas.Õppimine kestab edasi ,aga keegi ei ütle enam ,kui loll sa oled vaid minu kollektiivis ja ka eelmine tööandaja uskus minusse,see ongi edasiviiv jõud.Kui sinusse keegi usub,tuled oma igapäeva elus väga hästi toime.

  3. Pille ütleb:

    Mul on ka lapsepõlve kogemus sellest ,kui rumal ja saamatu inimene.
    Aga, kui on üksainuski inimene, kes seda julgust ja hakkamasaamist toetab, siis on see hea. Niiet, kui keegi märkab, siis palun aidake ja julgustage.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!