Avastusretk värvidemaailma Pärnu muuseumis

11. märts 2016 Margarita Kask Pärnu Mai lasteaia õpetaja - Kommenteeri artiklit

Esimesel kevadkuul tuli Pärnu Mai lasteaia 4. rühma lastele taas külla sõber Avastaja Põrnikas. Seekord oli ta kaasa võtnud kõik vajalikud vahendid värvidemaailma uurimiseks.

Värvitu maailm oleks hall, igav ja kõik asjad võivad seal segamini minna, arvasid lapsed. Seda kinnitas ka katkend Ellen Niidu raamatust „Suur maalritöö”.

Põrnikas kutsus lapsed värvitäpi katset tegema, mille põhjal sai iga laps teada, miks mõned värvid on põhivärvid. Grupitöö sujus üksteist toetades hästi. Lapsed olid väikeste teadlastena väga kannatlikud katse tulemuste ootamisel. Nad kogesid, et enamik värve on teiste segu. Vaid punane, kollane ja sinine on erilised, sest neid ei saa valmistada teisi värve kokku segades – need ongi põhivärvid. Tore oli ühiselt kodust toodud põhivärvi esemetest kollaaže meisterdada.

Uuel nädalal said lapsed teadmisi moe ja õmblemisega seotud ametitest. Pärnu muuseumis on avatud rahvusvaheline moeillustratsioonide näitus. Otsustasime lastega seda külastada, et näha kuidas päris moeloojad värve kasutavad.

Selgus, et paljud lapsed olid muuseumis esimest korda. Tänu muuseumipedagoog Tiit Kase vahvale juhtimisele viibisid lapsed nagu ajamasinas. Kiviajas tuli lastel ümbrust jälgides mõelda, kust said inimesed endale riided, kui polnud poode ja elati metsas või mere ääres. Tänapäeva moenäitusel oli tore kuulata, et lapsed peavad riiete valikul oluliseks värve ja mustreid ning riietuse mugavust. Lapsed mõistsid, et iga tegevuse tarvis on oma riietus. Rõõmuga otsiti moeillustratsioonidelt üles õpitud põhivärvused.

Seejärel said lapsed töötoas ise moeloojatena kujundada pabermodellidele unelmate moode, kuid kasutada tuli vaid põhivärve: punast, sinist ja kollast. Noored kunstnikud said sellega hästi hakkama ja näitasid oma moode uhkusega.

Lapsed jäid muuseumikülastusega väga rahule ja paljud lubasid sellesse põnevasse majja koos vanematega veel minna. Meie õpetajatena saime kinnitust, et lapsed on õpitud põhivärvused omandanud ja oskavad neid teadmisi igapäevaelus kasutada. Õige pea hakkame uurima ja katsetama, kuidas põhivärvidest uusi värve segada.

Meie kogemus koostööst Pärnu muuseumiga oli väga meeldiv. Laste jaoks uus ja põnev keskkond võimaldab suunatud uurimisõppe teemasid käsitleda või kinnistada laste jaoks huvitavas kohas ja teistmoodi vahenditega. Kutsume kõiki avastusõppega tegelevaid rühmi seda head võimalust kasutama.

MARGARITA KASK

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!