Ellujäämiskoolitus muutis õppeaasta lõpu põnevaks

17. juuni 2016 Saskia Kolberg Tartu Karlova kooli 7.b klassi õpilane - Kommenteeri artiklit
Foto: Külliki Kask

Foto: Külliki Kask

 

Mai lõpus viibisid Tartu Karlova kooli 7.b klassi õpilased, kaks 7.c klassi poissi ning õpetajad Külliki Kask ja Anneli Unt kahepäevasel ellujäämiskoolitusel Põhja-Kõrvemaal Pikkjärve ääres.

Metsaseiklus algas kahetunnise rongisõiduga Tartust Aegviitu. Sealt viis seiklejad laagriplatsile sõjaväeauto. Laagrijuht Rauli juhendamisel pandi üles suur 24-kohaline Rootsi sõjaväetelk. Samal ajal valmistas teine laagrijuht Indrek suurel pannil makarone singi ja juustuga. Asjad telki kolitud ning kõht täis, mindi kahe paadiga järvele. Sõitjatel pidi olema hea koostöö ja palju jõudu, et paat edasi liiguks. Kui oli piisavalt sõutud, tõmmati paadid taas kaldale ja harjutati karkudega kõndimist.

Pärast väikest puhkust algas ellujäämiskoolitus. Instruktorid rääkisid päikesekellast, ilmakaarte abil suuna määramisest ja paljust muust, mida peab teadma, et metsas ära eksides ellu jääda. Siis viis instruktor Indrek meid sügavamale metsa ja tegi katse, kas pärast tiirutamist saame aru, kustpoolt me tulime. Päikese ja puude järgi oskasid kõik õiget suunda näidata ja instruktor jäi meiega rahule. Siis rääkis instruktor, mida ei tohi teha, kui oled metsa eksinud, ja mida tuleb ette võtta, et endast otsijatele märku anda.

Kui jõudsime tagasi laagriplatsile, näitas instruktor Raul lõkketüüpe ja selgitas, millised on teatud olukordades paremad. Õppisime, kuidas tulepulkadega tuld teha. Metsast tuli leida kuivi kuuseoksi ning tulepulki kasutades lõke süüdata ja väikeses malmpajas olev vesi keema ajada. Sel korral oli poiste võistkond kiirem. Pärast käisime vaatamas, kuidas metsas leiduvast materjalist onni teha, kui kõrgel peab magamisase olema, milliseid materjale soojenduseks kasutada, et end külma eest kaitsta.

Seejärel jagati meid nelja rühma ning saadeti orienteeruma. Kontrollpunktides oli vaja vastata geograafiaküsimustele. Kui küsimusele õigesti vastati, juhatas GPS rühma järgmise kontrollposti juurde.

Võistluse järel sai lasta vibu ning püssi ja paadiga järvel käia. Kui pimenes, viis laagrijuht Indrek meid viiekaupa amfiib ATV-ga sõitma. See oli nii võimas, et kõik oleks veel mitu korda sõita tahtnud. Öösel istuti lõkke ääres ja räägiti põnevaid ja naljakaid jutte ning mängiti peitust.

Järgmisel päeval käisime iseseisvalt rabamatkal. Et me ära ei eksiks, saime kaasa kaks GPS-i. Ellujäämiskoolitus täitis kõik ootused, kõik osalenud jäid rahule.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!