Tallinna õpilased käisid Hiinas

17. aug. 2016 Karina Põdra, Aleksandr Savitski, Aleksandra Borissova, Ruben Galojan Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi õpilased - Kommenteeri artiklit
Tallinna õpilased käisid Hiinas - KOOLIST KIRJUTATAKSE rtf

Hetk Hiina reisilt (vasakult) Karina Põdra (10. klass), Aleksandr Savitski (10. klass), Aleksandra Borissova (11. klass), Ruben Galojan (10. klass). FOTO: TKVG.

Tallinna Kesklinna vene gümnaasiumi õpilased esindasid juuli lõpus Eesti Vabariiki VII rahvusvahelisel noorte suvisel kokkutulekul Soong Ching Ling International Summer Camp.

Tallinna Kesklinna vene gümnaasium on esimesi koole Eestis, kus hakati juba seitsme aasta eest õpetama hiina keelt. Tänu koostööle Tallinna ülikooli Konfutsiuse instituudiga on meie õpilased korduvalt esinenud mitmesugustel Hiinaga seotud üritustel Tallinnas: kontsertidel, näitustel, filmiõhtutel jne. Huvi Hiina kultuuri ja tänapäeva vastu on õpilaste seas pidevalt kasvanud, nii et tänavu veebruaris tähistas Hiina uue aasta algust kogu koolirahvas. Sel puhul toimusid meie kooli kahes õppehoones hiina kultuuri töötoad, meistriklassid, võistlused. Kohal viibisid ka külalised HRV suursaatkonnast, kellelt saime teada rahvusvahelise Soong Ching Ling noortelaagri kohta.

Juuli viimasel nädalal läkski kooli meeskond (neli õpilast koos õpetajaga) Hiinat avastama. Tegemist oli meie kõigi jaoks ühe huvitavama õppereisiga läbi aegade! Seda laagrit korraldatakse juba 2010. aastast saadik, aga iga aastal toimub see eri linnas ning sinna kutsutakse ka eri maadest külalisi. Koos meiega olid kohal veel 20 riigi esindajad, nt USA, Jaapani, Austraalia, India, Malaisia, Egiptuse, Pakistani, Lõuna-Korea, Prantsusmaa, Uus-Meremaa noored. Koos võõrustajatega oli kohal üle 300 õpilase vanuses 14–17 aastat.

Õppereis kestis kaheksa päeva ning kogu üritus oli korraldatud kõrgeimal võimalikul tasandil, see puudutas nii majutust, toitlustust, transporti kui ka rikkalikku ja mitmekesist haridus-ja kultuuriprogrammi. Käisime Pekingis, Changzhous ja Shanghais ning igas linnas korraldati meile programm, mis hõlmas hiina kultuuri õpitubasid, rahvuslikke laatasid, näitusi, kontserte, õppekäike, tsirkuse ja teaduslinnaku külastust ja palju muud.

Laagris osalemise üks tingimus oli oma maa rahvusliku kultuuriprogrammi korraldamine, kuhu pidi kuuluma stand-up-show, aga ka rahvakommete, sh laulude, tantsude, mängude originaalne esitlus. Oma kontsertesinemiste ettevalmistamise ja viimistlemisega nägime päris palju vaeva, sest kõik pidi olema ergas ja meeldejääv, kuid aega esinemiseks kuigi palju ei lubatud. Küsisime nõu asjatundjatelt, appi tulid nt Tallinna huvikeskuse Kullo tantsuansambel Sõleke ja kooristuudio Raduga. Lisaks pidime korraldama Eesti laada leti. Tõime kohale rohkelt Eesti elu tutvustavaid meeneid ja infomaterjale. Siin aitasid meid väga EAS, Eesti Instituut, Tallinna linn ning riigikogu kultuurikomisjoni juht Laine Randjärv.

Lõppude lõpuks toimusid kõik meie esinemised vägagi edukalt. Laagri laval esinedes andsime endale aru, et oleme oma maa ajutised suursaadikud ning esindame riiki ja kultuuri, millest enamikul kohalviibijaist ei ole aimugi, nii et vastutus oli tõepoolest suur. Aga pidu lendas ja Eesti lipp lehvis kõrgelt! Huvi meie rühma vastu oli väga suur, meiega tehti pidevalt intervjuusid, leidsime uusi sõpru maailma eri paigust.

Mis mälestus jääb meile sellest õppereisilt ja Hiinast – superriigist, mida nägime või mida meile taheti näidata?

Esialgu justkui tundus, et tegu on vana hea Potjomkini külaga, kuid mida aeg edasi, seda rohkem veendusime, et majanduse dünaamiline areng domineerib seal parteiliini üle. Rääkisime sellest ka hiinlastega. Neile oli väga tähtis usaldus oma riigi vastu: „Kui valitsus on midagi otsustanud siis see sünnib niikuinii. Meil ei raisata aega aruteludeks ja kooskõlastamiseks, see tapab inimeste aega ja ühiskonna energiat.” Loomulikult ei jaga me neid seisukohti ning oleme harjunud hoopis teiste tõekspidamistega, kuigi, jah, kõike, mida Hiinas nägime, võib pidada heas mõttes Hiina ühiskonna viimaste aastate saavutuste reklaamiks, mida kellelgi polnud mõtet häbeneda. Sõnadel Made in China on nüüd meie jaoks hoopis uus tähendus. Sellest on saanud korraliku kvaliteedi ja vastutustundliku suhtumise sünonüüm. In China, be Friends kõlas noortefoorumi juhtlause, ja see tõesti töötas! Tahaks uskuda, et kui taolisi noortele mõeldud rahvusvahelisi kultuuriüritusi oleks rohkem, poleks meil põhjusi muretseda meie täiskasvanute ühiskonna vaevlevate raskuste üle ja maailm oleks palju rahulikum ja õnnelikum koht elamiseks.

Avaldame suurt tänu Hiina suursaatkonnale suure abi eest õppereisi korraldamisel.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!