Kohtumiseni tundides! Eesti vabaõhumuuseumi muuseumitundides

9. sept. 2016 Kristi Pumbo Kuie kooli juhataja - Kommenteeri artiklit
Eesti vabaõhumuuseumi töötajad „Rukis maja peremees” tunni jaoks viljavihke lõikamas. Foto: Eesti vabaõhumuuseum

Eesti vabaõhumuuseumi töötajad „Rukis maja peremees” tunni jaoks viljavihke lõikamas. Foto: Eesti vabaõhumuuseum

 

Kes oma koolipingi nühkimisest väsinud, seadku sammud Eesti vabaõhumuuseumi Kuie külakooli. Koolitunnid ei jää pidamata, sest pooleteise sajandi tagune tunniplaan on päevakorral tänagi.

Eesti keel ja kirjandus

Traditsiooniliselt tõusevad Eesti vabaõhumuuseumis alates hingedepäevast au sisse sandid. Lähimat tutvust saab nendega teha muuseumitundides „Mart tuleb, hani kaelas” ja „Kadri üle karja”. Tunnid tagavad kindlustunde, et ükski sant endanimelisel tähtpäeval oskustega hätta ei jää. „Jõulud” koos jõulurahu ning küünlasäraga kuulutame aga välja juba detsembri alguses. Muuseumi raudvara „Vanaaegne koolitund” sisaldab käesolevalgi aastal vajalikul määral usuõpetust, mõõdukalt rehkendamist, parajalt veerimist ning iluskirjutust. Ei puudu ka tindiplekid.

Rehkendamine

„Soolaheeringat ja lõhnaseepi” on tund, kus ärimehe vaistu vaka all hoida on ilmvõimatu. Kasuks tulevad teadmised 1938. aasta kaubatundmise, arvepidamise, reklaami ja kundede teeninduse alal. Kas selle tulemus on külapoe õitseng või pankrott, selgub kahjuks alles tunni lõpus.

Näputöö

Kuidas endisaegsete töövahendite ja -võtetega leib lauale tuua? „Rukis maja peremees” annab sellele vastuse. „Sügisene talupäev” vaatleb talurahva sügistöid veelgi laiemalt ja linnalastelgi on lootust käed mullaseks saada. „Kuda rahvas, nõnda rõivas” on tund, kus me küll särki selga ei saa, kuid teadmisi kodusel viisil linast ning villast riideesemete valmistamise kohta siiski. „Kes aias, kes aias” viib meid ringkäigule läbi taluaianduse ajaloo. „Vanad mänguasjad” julgustab lapsi muuseumi kogudes leiduvate vanade mänguasjade eeskujul endale ise mänguasju valmistama.

Sündinud asjade õpetus

Muuseumitund „Vallakohus” viib gümnasistid otse ajaloo keerisesse. Rollimängulises tunnis tuleb nii mõnelgi tunnistuste andmiseks kohtukulli ette astuda. „Talurahva eluolu” käsitleb arenguetappe, mis viisid talurahva pärisorjusest vabanemiseni.

Turnimine

Kui koolistaadionil ringiratast jooksmine üksluiseks muutub, tasub see orienteerumise vastu vahetada. „Taaveti meheteod neetud külas” viib õpilased sajanditagusesse Eesti külla, kus ellujäämise nimel ise mehe eest väljas olema peab. Rahulikuma tempo austajale sobib „Ringkäik muuseumis”, mis tutvustab traditsioonilist rehemaja ja abihooneid ning jälgib nende muutumist ajas.

Muusika

„Rahvalikud laulumängud” sobivad neile, kel nii laulmine kui ka mängimine mokkamööda on. Laulumängud on ühtviisi nii õpetlikud kui ka lustilised.

Täpsem info www.evm.ee.

Kohtumiseni!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!