Muuseum kohvris

9. sept. 2016 Nele Dresen Tartu linnamuuseumi haridusprogrammide kuraator - Kommenteeri artiklit

1-44

 

Vara põhikooli õpilane uudistamas kohvrisse mahutatud keskaegse Tartu linna maketti. Foto: Tartu Linnamuuseum

Vara põhikooli õpilane uudistamas kohvrisse mahutatud keskaegse Tartu linna maketti. Foto: Tartu Linnamuuseum

Selle aasta algusest on Tartu linnamuuseumi haridusprogrammide kavas uus ja põnev muuseumitund „Muuseum kohvris”. Tegu ei ole muuseumitunniga tavatähenduses – kui tavaliselt toimuvad muuseumitunnid muuseumis või selle vahetus ümbruses, siis „Muuseum kohvris” toimub klassiruumis.

Miks tuua muuseumitund klassiruumi?

Esiteks, muuseumitunni klassiruumi toomine vähendab raha- ja ajakulu, mis kulub koolil või lapsevanematel laste muuseumisse viimisele. Õpetaja ei pea tunde sobitama, transporti korraldama jne. Teiseks, tund viib lapsed tavapärasest klassitunnist erinevasse keskkonda ja tegevusesse, mis soodustab ajaloo mõistmist ning loodetavasti ka huvi ajaloo ja selle uurimise vastu.

Eelmise õppeaasta kogemus näitas, et taolise tunni järele on suur vajadus eriti väiksemates linnades ning maapiirkondades, kus õpetajatel on keeruline oma õpilasi linna muuseumidesse tuua.

Mida täpsemalt kujutab endast „Muuseum kohvris”?

Linnamuuseum pakub kolme, 5., 6. ja 7. klassi ajaloo ainekava toetavat muuseumitundi sarjast „Keskaja inimese maailmapilt ja eluolu”, mis avavad keskaja eluolu Eestis Tartu näitel ning seovad selle ühtlasi mujal Euroopas samal ajal toimuvaga. Tunni keskmes on õppevahenditega kohver, milles sisaldub kõik vajalik interaktiivse ja mitmekülgse keskajateemalise ajalootunni läbiviimiseks – pop-up-näitus, kolmemõõtmeline keskaegse Tartu makett, keskaegsete esemete koopiad, hansakaubandusega seotud lauamängud, keskajateemaliste etüüdide mängimiseks mõeldud tüüpkarakterite rollikaardid ning kostüümielemendid klassikollektiivile.

Lisainfo: linnamuuseum.tartu.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!