Muuseum kui mitmekülgne hariduskeskus

9. sept. 2016 Made Isak muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit
Suurtükitornis Kiek in de Kök saab õppida ajalugu keskaegse kohtumõistmise, relvastuse ja rüütlite näitel. Foto: Nadežda Saar

Suurtükitornis Kiek in de Kök saab õppida ajalugu keskaegse kohtumõistmise, relvastuse ja rüütlite näitel. Foto: Nadežda Saar

Täna, 9. septembril toimub Neitsitornis Tallinna linnamuuseumi korraldatud õpetajate infopäev, kus kõigi linnamuuseumi harude esindajad tutvustavad oma haridustegevust ja muuseumitunde. Õpetajad saavad osa võtta töötoast ja ekskursioonist raidkivimuuseumi.

Ühine infopäev annab korraga ülevaate kaheteistkümnes paigas asuva muuseumi haridustööst. Tänavu teist korda toimuva ettevõtmise vajalikkust kinnitab õpetajate suur huvi linnamuuseumi haridus­üksuse tegevuse vastu ja mullusega võrreldes poole suurem osalejate arv.

Tallinna linnamuuseumi harude haridustegevus on väga mitmekülgne. Pakume rohkesti võimalusi igas vanuses õpilaste õppetööd mitmekesistada ja tunnis käsitletavat materjali põnevas keskkonnas toetada. Mitmes muuseumis on programme spetsiaalselt lasteaiarühmadele. Eriti suur valik väikelaste muuseumitunde on lastemuuseumis Miiamilla, millel on lausa kaks maja: üks Kadriorus ja teine Kalamajas. Nende peamiselt lasteaedadele ja algklassidele suunatud toredad ja mängulised muuseumitunnid õpetavad lastele olulisi väärtusi ja oskusi. Lasteaialaste kõrval on väga mitmekesise ainevalikuga muuseumitunde põhikooli kõigi astmete õpilastele ja enamikus filiaalidest pakutakse ka gümnaasiumiklassidele suunatud haridusprogramme.

Kõik muuseumitunnid toimuvad aktiivse tegevusena, millesse on põimitud mänge ja avastamisrõõmu huvitavas keskkonnas. Neid planeerides oleme lähtunud riiklikust õppekavast ja tundides käsitletakse laia teemaderingi.

Muuseumis Kiek in de Kök ja Bastionikäigud saab õppida ajalugu keskaegse kohtumõistmise, relvastuse ja rüütlite näiteil, aga ka 20. sajandi tsiviilkaitse teemade abil. Neitsitorni muuseumkohvik tutvustab õpilastele eri ajastuid toidukultuuri muutumise kaudu. Peeter I majamuuseumis saab tundma õppida 300 aasta tagust aega. Tallinna vene muuseum jutustab oma muuseumitundides, missugune oli Tallinn 19. sajandil ning 20. sajandi alguses. Kahe maailmasõja vahelise perioodi eluoluga on võimalik tutvuda kirjanike muuseumides. Kuidas ajaloouurimine üldse käib, saab omal käel järele proovida Jaani Seegi arheoloogiaprogrammis.

Linnamuuseumi teemavalik ei piirdu ajalootundide rikastamisega. Inimese- ja tervisõpetuse mitmekesistamiseks tutvustatakse keskaegseid ravivõtteid Jaani seegis ja katkutohtri tegevust suurtükitornis Kiek in de Kök. Nii A. H. Tammsaare muuseum kui ka E. Vilde muuseum aitavad paremini ligi pääseda kirjanike ajastule ja kirjandusteoste sisule, aga ka näiteks naisõigusluse teemale.

Mitmetesse muuseumitundidesse on põimitud loomingulist tegevust. Eriti hästi sobivad kunstitunde täiendama Peeter I muuseumi programm vanade meistrite portreedest; fotokunsti saladusi tutvustab fotomuuseum, raidkivikunsti ning selle gooti ja barokkmotiive saab tundma õppida raidkivimuuseumis. Keskaegses kaupmehemajas paiknev Tallinna linnamuuseum pakub keskaegset olmet tutvustavates muuseumitundides ka tolleaegsete mängude programmi, mis võib lusti tuua kehalise kasvatuse tundidesse. Vanalinna orienteerumismäng kinnistab geograafiatunnis õpitud kaardilugemise oskusi.

NB! Mitmed meie muuseumid pakuvad programme ka vene vm võõrkeeles. Uuri lähemalt www.linnamuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!