Õpetamine – võimatu!

9. sept. 2016 NUKU muuseum - Kommenteeri artiklit

1-42

Mõisted „interdistsiplinaarsus” ja „lõimtunnid” mõjuvad haridussüsteemis värske tuuleõhuna. Praktikas seostavad paljud õpetajad eri aineid, iseasi kas lähtutakse loengumeetodist või pakutakse võimalust õppida kogemuse kaudu. NUKU muuseumis on võimalik osaleda lõimtundides, mis panevad noorte silmad särama. NUKUs õpitakse aineid teatraalsete vahendite abil. Õpetaja saab NUKUs koguda ideid tunni tavalisest teistsuguseks läbiviimiseks, õpilane omandab NUKUs teadmisi kogemuse kaudu.

NUKU koolitund arendab õpilase loovust, mis on võti kogu eluks. Loominguline inimene saab alati hakkama: loovust läheb vaja suhteid luues, karjääri planeerides, ettevõtet rajades ja lapsi kasvatades. Teatraaalne mõtteviis käivitab kujutlusvõime ka siis, kui inimene on passiivne pealtvaataja. Näitlejatehnilised võtted ja mängutehnikad on tõsiseltvõetavad meetodid, mis kergendavad õpetaja tööd ja motiveerivad õpilasi.

Keemia ja kirjanduse tunnis läbitakse teatrikostüümi töötlemise keemilised protsessid muinasjutu loogika kaudu. Õppijad saavad teada, milliste protsessidega muuta kangas vanaks, kuidas saab näidata kostüümil loo sündmusi, kuidas jätta mängus päriselt juhtunu mulje. Pisemad saavad kangaid töödeldes olla justkui võlurid, gümnasistid katseid tehes õppida teatrikunstniku ja dramaturgi tööd.

Muusika ja kunstide tund annab teada, kuidas muuta etteaste huvitavaks, maal sisukaks või muusika mõjuvaks. Kas muusikat saab näha või kunsti kuulata? Kuidas „lugeda” ruumi ja miks pole kunstis õige ja vale kriteeriume tavapärases mõttes meie tulemusele orienteeritud ühiskonnas?

Eesti ajaloo ja ühiskonnaõpetuse koolitunnis kohtuvad vastavale ajastule iseloomulike esemete kaudu ajastud, alates ärkamisajast kuni tänapäevani. Muuseumitunnis saavad objektidega tegelemise kaudu kokku Eesti Vabariigi loomisaeg, ENSV periood, taasärkamis- ja kaasaeg.

Uuest aastast täieneb NUKU tunniplaan, kus matemaatika, füüsika ja geograafia õpetamise kõrval on plaanis ka unistamine ja loomine, kõik ideed teostuvad teatri vahenditega.

PS! Kui teil tekib kahtlus teatri kui mänguväljaku tõsiseltvõetavuses, võime kinnitada, et mäng on väga tõsiseltvõetav tegevus. Kes on koos mänginud, hoiavad kokku ka väljaspool mänguruumi ja -aega.

Ootame klasse ka NUKU muuseumi muudele üritustele!

Lisainfo www.nuku.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!