Haridusuudiseid välismaalt

20. okt. 2016 - Kommenteeri artiklit

Kõrgharidusega inimeste kirjaoskus on väga kõikuv

OECD avaldas testitulemused, mis mõõtsid eri riikide ülikoolilõpetanute kirjaoskust. Tulemused riigiti erinesid tüüpilistest hinnangutest, kus esirinnas on mainekad kõrgkoolid, näiteks Oxford. Parima tulemuse saavutas Jaapan, järgnesid Soome, Hollandi, Austraalia ja Norra ülikoolide lõpetanud. Kõige halvemad oskused on Itaalia, Hispaania ja Kreeka lõpetanutel. Tulemustest võib järeldada, et kõrghariduse kvaliteet riigisiseselt varieerub vähem testi tipus olevates riikides, näiteks Soomes, vahendab BBC.

Tualettpaber õppevahendiks

Riiklik Rafael Garcia Valino algkool Hispaanias Yepesis palus õpilastel lisaks vihikutele ja teistele klassikalistele koolitarvetele sel aastal kaasa võtta kuus rulli tualettpaberit. Lapsevanem Carmen Contreras peab palvet „täiesti sürreaalseks”.

Madridist 50 kilomeetri kaugusel asuval koolil ei olevat tema sõnul raha piisava koguse tualettpaberi ostmiseks. Yepesi linnavalitsus pakkus välja võimaluse kooli aidata ja soovib osta koolile piisava tualettpaberivaru, vahendab The Guardian.

Poolas on noorim üliõpilane 9-aastane

Kamil Wronski tegeleb innukalt robotite ja 3D-mudelitega ja käib Lublini tehnikakõrgkoolis mehhatroonikat õppimas. Tal on ametlik üliõpilaspilet. Samal ajal peab ta siiski käima algkoolis neljandas klassis, hoolimata sellest, et on ammu neljanda klassi taseme ületanud. Seega käib Kamil hommikupoolikul algkoolis ja pärastlõunal tegeleb professionaalide käe all tehnoloogiaga, vahendab Der Spiegel.

Itaalia on üks riik

Itaalia suursaadik Ühendkuningriigis pidi sekkuma, kui itaallastest lapsevanemad kaebasid selle üle, et Ühendkuningriigi koolid ei pea neid lihtsalt itaallasteks, vaid eristatakse selgelt põhja- ja lõunaitaallasi. Nii mõnelgi koolikoduleheküljel tuleb rippmenüüst etnilise kuuluvuse valikus ette mitu võimalust: itaallane, Sitsiilia itaallane, Napoli itaallane, muu itaallane. Ametivõimudele tuletati meelde, et Itaalia muutus ühtseks riigiks 17. märtsil 1861, vahendab The Local.

Tüdrukute aeg kulub kodustele töödele

UNICEF-i 11. oktoobril avaldatud aruandes selgub, et tüdrukutel jääb õppimiseks vähem aega, sest nad peavad poistest rohkem tegelema majapidamistöödega.

Iga päev töötavad 5−14-aastased tüdrukud üle kogu maailma kokku 160 miljonit tundi rohkem kui poisid. Mida vanemaks tüdrukud saavad, seda enam suureneb lõhe nende ja poiste koduste kohustuste vahel. 62 miljonit tüdrukut ei omanda kooliharidust. Eriti puudutab probleem Aafrika riike, kus vaesemates riikides lõpetab ainult pool tüdrukutest algkooli.

Saksa tudengid on stressis

Saksamaal küsitleti üle 18 000 üliõpilase: selgus, et iga teist üliõpilast kimbutab ülikoolistress, kirjutab Der Spiegel.

Üliõpilased on rohkem stressis kui tööl käivad inimesed. Muretsetakse eksamite, tuleviku ja võimaluse pärast leida kooli kõrvale töökoht. Stress kimbutab vähem meesüliõpilasi. Võrreldes erakõrgkoolidega on stressitase suurem riiklikes ülikoolides, eelkõige bakalaureuseastmel. Kõige vähem puudutab stress kehakultuuriteaduskondade üliõpilasi ja neid, kes lisaks õpingutele töötavad.

Inglise ülikoolides säilivad EL-i hüved

BBC teatel ei muutu 2017/18. õppeaastal Inglismaale õppima minevate Euroopa Liidu liikmesriikide üliõpilaste olukord, seda ka juhul, kui Ühendkuningriik Euroopa Liidust kraadi omandamiseks vajalike aastate jooksul välja astub.

Üliõpilastele kehtivad samad reeglid hüvede, näiteks õppelaenu ja stipendiumide taotlemisel kui praegustele liikmesriikide üliõpilastele. Universities UK president Dame Julia Goodfellow loodab, et Wales, Šotimaa ja Põhja-Iirimaa järgivad Inglismaa eeskuju.

Milline kool saab kõige rohkem sisseastumisavaldusi?

Vastus: Indias Uttar Pradeshi osariigis asuv VidyaGyani juhtimisakadeemia. Eliitinternaatkool pakub igal aastal 200 tasuta õppekohta andekatele vaestest piirkondadest pärit lastele, lisaks tagab tasuta kõik eluks vajaliku, ka õppevahendid. Laekub umbes 250 000 avaldust.

125 000 õpilaskandidaati tuleb sisseastumistesti tegema, neist 6000 jõuavad järgmisesse vooru. Kandideerimisõiguseks peab pere aastasissetulek olema madalam 1500 Inglise naelast, vahendab BBC.

Jänesed lendavad lõunasse

Lastel esineb loodusteadustes tõsiseid puudujääke, kirjutab Der Spiegel. Saksamaal küsitleti 1253 kuuenda ja üheksanda klassi õpilast, kellest 51% oli linna- ja 49% maalapsed. Ainult 35% teadis, millisest ilmakaarest tõuseb hommikul päike.

Võrdluseks: 2010. aastal teadis 59% küsitletutest, et päike tõuseb idast. Vähem kui viiendik lapsi teadis, et kana võib päevas kõige rohkem ühe muna muneda. Vaimukamates vastustes väideti, et stepiloomad oskavad hästi stepptantsu ja jänesed lendavad talveks lõunasse.

Koolid vajavad rohkem meesõpetajaid

Inglismaal töötab algkoolides ainult 15% meesõpetajaid, kõrgematel kooliastmetel on vastav näitaja 38% − seega on keskmiselt veerand õpetajatest mehed.

Sihtasutuse Teach First ülesanne on suunata heade tulemustega õpetajakoolituse läbinuid madala ja keskmise sissetulekuga piirkondade koolidesse. Teach First innustab mehi valima õpetajaametit, öeldes, et noored vajavad erineva taustaga eeskujusid, kes oleksid tööle pühendunud ja andekad, vahendab BBC.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!