Eesti lasteaednike liit pidas juubelikonverentsi

14. dets. 2016 Eda-Mai Tammiste ELAL-i volikogu liige - Kommenteeri artiklit
Juubelikonverents kandis nime „Väärtustades Eesti lasteaiaõpetajat”. Foto: Margit Saluotsa

Juubelikonverents kandis nime „Väärtustades Eesti lasteaiaõpetajat”. Foto: Margit Saluotsa

29. novembril tähistas Eesti lasteaednike liit oma 25 aasta juubelit konverentsiga, mille teema oli „Väärtustades Eesti lasteaiaõpetajat”. Konverents toimus Tartus, hiljuti avatud Eesti Rahva Muuseumi konverentsisaalis. Lasteaednikke, ELAL-i koostööpartnereid ja teisi huvilisi oli kogunenud üle 220.

Konverentsi avas uus haridusminister Mailis Reps videotervitusega.

Seejärel rääkis kirjanik ja semiootik Valdur Mikita teemal „Lapsepõlve käsitlus ajas”. Ettekanne oli humoorikas ja huvitav, sest autor tõi välja võrdlusmomente enda lapsepõlve ja praeguse aja vahel. Näiteks selgus, et tänapäeva lastel on võrreldes eelmise sajandi lõpuga vähem ruumi ning tänastel lapsevanematel vähem aega. See on tõepoolest nii, sest varem viibisid lapsed palju õues ja nende mängumaaks olid metsad ja aasad, koduõu jne. Tänapäeval ei ole tarvis palju ruumi, sest lapsed veedavad aega arvuti taga ja teleka ees või mängivad videomänge. Valdur Mikita nentis, et vanasti oli lapsele karistus, kui ta pidi õuest tuppa tulema, praegu on vastupidi.

Teine külalisesineja oli psühholoog Rita Rätsepp, kes arutles teemal „Õpetaja kui inimene” ja „Õpetaja, mida kõike temalt oodatakse?”. Psühholoog kutsuti esinema põhjusel, et väärtustada lasteaiaõpetajaid eeskätt kui inimesi, kellel on samuti oma nõrgad ja tugevad küljed. Lapsevanemate ootused lasteaiale ja õpetajale on kõrged ning elu näitab, et aina kõrgemaks lähevad. Kuidas toime tulla, kuidas oma vajadusi mõista ja mida teatud olukordades teha, seda õpetas Rita Rätsepp õpetajatele mõnusalt mõtiskledes.

Päeva teisel poolel võttis sõna Eesti lasteaednike liidu esinaine Liili Pille, kes rääkis liidu ajaloost ning hetkeseisust ja tulevikuplaanidest.

Videotervituse Eesti lasteaednikele saatis ka lasteaiaõpetajate liidu (Lastentarhanopettajaliitto, LTOL ) eesistuja Anitta Pakanen.

Muusikalise vahepala tõi oma rõõmsate lauludega konverentsile naisansambel Tanel. Järgnesid tervitused koostööpartneritelt ning lõpetuseks tänasid Eesti lasteaednike liidu esindajad koostööpartnereid ja toetajaid. Seejärel tutvustas Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas lühidalt oma maja ning töökorraldust ja oligi aeg minna sünnipäevatorti sööma.

Pärast tordi söömist oli kõikidel konverentsil osalenutel võimalus tutvuda ERM-i väljapanekutega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!