Et sõnast „hoolivus” saaks tegu

16. dets. 2016 Kaia Roots Peetri kooli sotsiaalpedagoog - Kommenteeri artiklit
Peetri kooli õpilased Toidupangale toitu kogumas. Fotod: Peetri kool

Peetri kooli õpilased Toidupangale toitu kogumas. Fotod: Peetri kool

 

Ilusatel sõnadel on väärtust vaid siis, kui on märgata ka neile vastavaid tegusid.

Peetri kooli alusväärtused on loovus, ausus, julgus, usaldus, vastutustunne ja hoolivus. Ilusad sõnad kõik, kuid sõnadel on väärtust vaid siis, kui igapäevases koolielus on märgata ka neile vastavaid tegusid. Näiteks hoolivus: mida oleme oma koolis teinud, et sellest sõnast saaks tegu?

Hoolivus algab väikestest asjadest. Iga päev suuname lapsi käituma nii, et tema kaaslane tunneks end hästi ja hoitult. Kui anname kaaslase tööle tagasisidet, siis toome kõigepealt välja selle head küljed ja alles seejärel räägime sellest, mida edaspidi paremini teha saab. Kui kaaslane jääb õppimisel hätta, suuname teise õpilase teda aitama jne.

Toidupank ja hooldekodu

Hoolivuse aluseks on märkamine: mida rohkem me teame, seda rohkem oskame tähele panna ja õigesti reageerida. Meie lapsed ja õpetajad on kooli loomisest peale osalenud Toidupanga toidu kogumise aktsioonides. Ikka nii, et kõigepealt selgitame lastele, miks ja kellele toiduaineid kogutakse, ja seejärel selgitavad nemad seda juba kauplustes teistele külastajatele. On rõõm, et mitmed õpilased, kes korra Toidupanga aktsioonides osalenud, tahavad teha seda veel. Toidupangas on käinud nii meie lapsed kui ka õpetajad juba aastaid. 

Jõulude ajal on meie lapsed valmistanud väikseid üllatusi kohaliku hooldekodu elanikele ning käinud neid ka üle andmas. Ja taas – see pole olnud vaid järjekordne väljasõit, vaid ettevõtmisele on eelnenud selgitused: mis on hooldekodu, kuidas inimesed sinna satuvad jne. Hooldekodus esinevad lapsed väikse kontserdiga, annavad üle kingitused ja ajavad vanainimestega natuke juttu. 

Maailmanädal ja helkurid

Ent vaatame hoolimist veel laiemalt. Eelmisel õppeaastal korraldasime koostöös MTÜ Mondoga maailmapäevi, mil õpilased tutvusid eri maadega, sh arengumaadega, eri riikide kultuuri, hariduse, keskkonnaga. Muu tegevuse käigus avasid lapsed kohviku, kus pakkusid rahvustoite. Kohvikust saadud tulu abil saab Keenia tüdruk Lavine Wandutu mitu aastat Khaunga põhikoolis õppida. Lavine elab vanaemaga, kes haiguse tõttu tööd teha ei saa, seega puudub tal sissetulek, millest lapselapsele kooliskäimist võimaldada.  Lavine õpib hästi, tüdrukule meeldib väga juturaamatuid lugeda; tema lemmikõppeained on reaalteadused. Unistab ta juristiametist. 

Samuti kogusid lapsed kümme kilo koolitarbeid. Need saatsime Saalomoni saare õpilastele, kellel on puudus isegi kõige elementaarsematest kirjutusvahenditest. Maailmapäevale oli kaasatud kogu kool, teemad ja tegevused olid lõimitud paljudesse ainetundidesse.

Kõike ei saa rahasse arvestada ja abivajajaid ei pea otsima teiselt poolt maakera. Abivajajaid on ka meie kõrval. Meie lapsed on teinud koos puutööõpetajaga väikseid puust lennukeid. Koos klassiõpetajaga on nad kaunistatud helkureid. Need väiksed asjad on kingitud vähekindlustatud peredest pärit lastele. Vaata ka videoklippi:

Ka õpetajad annavad oma panuse – omavahelised jõulukingid oleme asendanud korjandusega vähihaigete laste heaks.

Laadad ja loomade varjupaik

Lapsed on innukad laadakorraldajad. Heategevatest laatadest saadud rahaga oleme toetanud loomade varjupaika ning katnud söögilaua Tallinna loomaaias kasvavale ilvesele. Tallinna loomade varjupaika viisid lapsed kogutud annetused ise kohale. Eelnevalt uurisime, mida varjupaigad kõige enam vajavad. Usun, et lastest, kes on loomade varjupaigas käinud, seda toetanud ja selle teema oma peas läbi mõelnud, ei saa kunagi täiskasvanuid, kes koerakutsika kraavi maha jätavad.

Koostöös lasteaiaga oleme kogunud asenduskodude lastele jalanõusid, arendavaid mänguasju ja raamatuid. Üks klass kogus mänguasju meie oma lasteaia lastele.

Koostöö

Kõik see saab toimuda ainult koostöös, kuhu panustavad õpetajad, lapsed ja lapsevanemad. Lapsevanemad on meil väga toetavad, löövad kaasa meie ettevõtmiste korraldamisel. Nad on aidanud muuta sisukamaks meie kooli õuevahetunde. Heategevuslikest ettevõtmistest (laat, oksjon) saadud tuluga oleme soetanud väiksed jalgpalliväravad, discgolf’i komplekti, uiske.

Kõigi nende ja teiste tegudega oleme andnud sõnale „hoolivus” sisu, aga rohkemgi veel: oleme andnud lastele uusi teadmisi ja kogemusi, innustanud neid ettevõtlikkusele, koostööle nii klassikaaslastega, koolikaaslastega kui ka vanematega.

Õpilaste jaoks on oluline kogemus, et oma mõtte ja teoga saab igaüks muuta maailma natuke paremaks paigaks. Ainult heast mõttest jääb väheks – mõttele peab järgnema tegu, sõnale on vaja anda sisu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!