Kas õpetaja ja õpilane saavad olla sõbrad?

20. jaan. 2017 Ugala teater - Kommenteeri artiklit

Janek Vadi ja Klaudia Tiitsmaa. Foto: Ugala teater

 

Ugala teatri „Oleanna” on teravalt lõikav ning aktuaalne lavastus, mis lahkab õpetaja ja õpilase suhteid nüüdisaegses haridussüsteemis. Erakordseks teeb selle lavastuse asjaolu, et tavapärase teatrisaali asemel toimub etendus auditooriumis. Tallinnas mängitakse etendust neljapäeval, 16. veebruaril kell 19 Tallinna ülikooli auditooriumis M-225.

Taago Tubina lavastuse „Oleanna” fookuses on võimusuhted koolitunnis, mille kaudu sunnitakse meid hindama ja mõtestama nüüdisaegse haridussüsteemi olemust, õpilase-õpetaja kontakti tundlikku loomust ning laiemalt inimestevahelise suhtluse võimalikkust.

Ülikooli professor (Janek Vadi) ei ole rahul noore naistudengi (Klaudia Tiitsmaa) edasijõudmisega. Ta leiab, et neiu teadmised tema aines ei ole piisavad tagamaks tema loengu läbimist. Üliõpilane ei taha aga sellega leppida, sest peab õppejõu seisukohti vaieldavaks ja õpetamisstiili üleolevaks. Neiu initsiatiivil leiab aset eraviisiline kohtumine, kus tegelikult ei soovi kumbki teist osapoolt ära kuulata. Lühikese ajaga jõuab nende sõnavahetus punkti, kust ei pruugi enam tagasiteed olla.

Kellel on õigus ja kes eksib? Kes keda ära kasutab? Millised on õpilase ning õpetaja õiguste ja kohustuste piirid? Vastused neile küsimustele sõltuvad enamasti valitud vaatenurgast.

Näidendi on tõlkinud Kai Aareleid, kunstnik Liisa Soolepp.

Mängivad Klaudia Tiitsmaa ja Janek Vadi. Klaudia Tiitsmaa oli oma rolli eest nomineeritud ka Eesti teatri aastaauhinnale.

Veebruarikuus näeb seda etendust lisaks Tallinnale ka Viljandi gümnaasiumis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!