Telia kinkis Tartu ülikooli asjade interneti laborile 920 seadet

9. jaan. 2017 - Kommenteeri artiklit

Telia Eesti ja Tartu ülikool allkirjastasid 21. detsembril seadmete üleandmise lepingu, millega Telia Eesti kinkis Tartu ülikoolile 920 seadet. Kingitud seadmetega saavad tudengid arendada asjade interneti (internet of things) valdkonda ning kasutada neid oma uurimistöödes.

920 seadme hulgas on nii sensoreid – valgus, liikumine, temperatuur, voolutarve – kui ka keerulisemaid seadmeid, nagu IP-kaamerad, keskseadmed ehk nn targa kodu ajud, nutipistikud jms.

Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudis avati Telia toel asjade interneti labor 2016. aasta kevadel. Laborit kasutavad teadlased ja tudengid, et arendada süsteemseid nutikaid kodu ja kontori keskkondi. Lisaks osaleb ülikool koos Teliaga projektis SmartEnCity, mille eesmärk on ehitada Tartus vanadest hruštšovkadest kaasaegsed A-energiaklassiga smartovkad.

Telia asjade interneti valdkonna juht Toomas Kärner kiidab koostööd Tartu ülikooliga: „Meie senised ühised projektid on hästi õnnestunud ning soovime koostööd kasvatada. Et laieneda laborist välja, suurendasime oluliselt seadmete hulka. Teatud uurimisteemasid on võimalik ette võtta vaid väga suure koguse seadmetega, et saada tervikpilt. Mida rohkem seadmeid kasutuses on, seda suurem kogutava info hulk ja võimalus leida midagi täiesti uut. See on natuke nagu teleskoobi resolutsiooni suurendamine – hakkad nägema tähti, mis varem jäid nägemata.”

Telia kingitud seadmed paigutatakse esialgu arvutiteaduse instituudi kontoriruumidesse, mille jaoks asjade interneti labori teadlased peavad välja mõtlema automaatika mudelid. Muuhulgas kogutakse andmeid kontorite kasutamise kohta – liikumismustrid, elektritarbimine jms. TÜ asjade interneti laborit juhtiv hajussüsteemide dotsent Satish Srirama rääkis, et labori töötajate jaoks on suurim väljakutse see, kuidas ühe kodu kesksetena mõeldud seadmeid rakendada suuremaks süsteemiks. „See on klassikaline asjade interneti uurimisprobleem – kuidas ümber käia suure hulga seadmetega, mis moodustaksid näiteks terve kontorihoone ülese ühtse süsteemi,” kommenteeris Srirama. Teadlased kaasavad oma töösse ka tudengid, kes hakkavad seadmetega töötama kursuste ja lõputööde raames.

Praeguseks on labori teadlaste juhendamisel kaitstud juba mitu asjade interneti teemalist lõputööd. Samuti on laborit külastanud arvukalt külalisi, sh kooliõpilased, partnerülikoolide esindajad ning suursaadikud ja diplomaadid. 2016. aasta sügisel allkirjastas ülikool Teliaga koostöömemorandumi, et jätkata uuenduslike koostööprojektidega ka tulevikus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!