Eesti elanike keeleoskuse parandamiseks käivitub 16 uut projekti

17. veebr. 2017 SA Innove - Kommenteeri artiklit

Riigikeele ja võõrkeelte oskuse parandamiseks käivituvad peagi uued projektid, mis hõlmavad nii haridusasutuste koostööd kui ka kohalike omavalitsuste algatusi. Samuti luuakse mitmekülgseid ja paindlikke õppimisvõimalusi.

Sihtasutuse Innove korraldatud taotlusvoorust saab toetust kokku 16 keeleprojekti.
Toetuse saajate hulgas on kaheksa haridusasutuste riigikeele- ja võõrkeeltealast koostööprojekti, millega parandatakse kuni 26-aastaste noorte keeleoskust ning suurendatakse nende valmisolekut tööturul edukalt toime tulla. Innove elukestva õppe keskuse juhi Maarja Parve sõnul plaanivad õppeasutused projektide raames läbi viia kooliõpilaste keeleoskust arendavaid suvekoole ja noorte vahetusprojekte. „Näiteks korraldab Räpina aianduskool keelesilla Narva-Jõesuu ja Räpina vahel ning toetust saab ka üks lasteaia projekt, kus keeleõppes kasutatakse lasteraamatute abi,” toob Parve välja.

Lisaks toetatakse kaheksat kohalike omavalitsuste projekti, mille sisu on ebapiisava riigikeeleoskusega elanikkonna keeleõpe. Tavapäraste kursuste asemel pakutakse keeleõppeks ka muid viise, näiteks organiseeritakse keeleklubisid ja praktikavõimalusi. „Enim on rahastatud projektitaotluste seas just Narva piirkonna projekte, sest seal on vajadus keeleõppe järele eriti suur. Narvas on üheks sihtrühmaks ka taksojuhid, kelle keeleõpet plaanitakse parandada. Näiteks koostab kohalik keeleõppe firma taksojuhtidele eesti-vene vestmiku, samuti korraldatakse situatsioonide läbimängimise treeninguid. Lisaks Narvale käivituvad keeleprojektid ka Paldiskis, Pärnus ja Valgas,” selgitab Parve.

Esimeses taotlusvoorus toetasid Euroopa sotsiaalfond ja Eesti riik keeleprojekte enam kui 117 000 euroga. Toetust saanud projektide nimekirja leiab Innove kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!