Elutute asjade elus maailm Von Glehni teatris

3. veebr. 2017 Mihkel Tikerpalu NUKU teatri näitleja UNIMA Eesti keskuse president - Kommenteeri artiklit

Stseen Kaunase nukuteatri Nykštuko lavastusest „Kukk-päikesekuningas”. Etendust saab näha Nõmmel Von Glehni teatris 18. veebruaril kell 12. Foto: erakogu

 

Tallinnas Nõmmel Von Glehni teatris näeb 18. ja 19. veebruaril elutu elusaks muutmise kunsti. Nukuteatrite talvefestivalil astuvad lavale seitse nukuteatritruppi Eestist ja kohaliku publiku ette jõuab ka nukuteater Nykštuko Leedust Kaunasest. Kahel päeval muutub elutu elavaks nii laval ja näitlejate kätes kui ka kõigi huviliste enda osaluses nukumeisterdamise töötubades. Festivali teisel päeval on soovijail võimalus nukuteatrikunsti arendamisel kaasa rääkida – Eesti nukuteatrilegendi Rein Aguri juhatusel ning teatrikriitikute Madis Kolgi ja Rait Avestiku kaasarääkimisel peetakse arutelu nii festivalil nähtu ja tehtu kui nukuteatri üldise olemise asjus.

Festivali korraldaja UNIMA Eesti keskus on osa ülemaailmsest rahvusvahelisest organisatsioonist, mis ühendab nukuteatritegijaid üle kogu maailma. Union Internationale de la Marionette ehk lühidalt UNIMA, mis on väidetavalt vanim rahvusvaheline teatreid ühendav organisatsioon, kannab endas ühise olemise, sõpruse, kokkuhoidmise ja üksteise toetamise põhimõtteid. UNIMA on kogemuste, teadmiste ja mõtete jagamise platvorm, mille keskused asuvad pea sajas riigis üle maailma. Kõiki UNIMA liikmeid, liikmesriike ja teatreid ühendab elutu elavaks muutmise kunst – nukuteatrikunst.

Praeguseks ülemaailmseks kasvanud nukuteatrite ühendus sai alguse 1929. aastal soovist ja vajadusest kokku saada, teineteise tegemisi vaadata, üksteist aidata ja toetada. Neist mõtetest kantuna tegutseb alates 1999. aastast ka Eestis UNIMA rahvuslik ühendus – UNIMA Eesti keskus –, mis ühendab endas 14 nukuteatrit ja hulka üksikliikmeid. Möödunud 17 aasta jooksul on kohalikud nukuaktivistid arendanud ja populariseerinud nukuteatrikunsti, mille üks oluline väljendus on ühiste festivalide pidamine, olgu selleks siis Viljandis toimuv „Teater kohvris” või viimasel kahel aastal toimunud talvefestival Tallinnas, mis sel korral kannabki nime „Elutute asjade elus maailm”. Festivalil saadakse kokku sõpradega, näidatakse oma kunsti ja rõõmustatakse kolleege otsingutega, kaasa tuuakse parimad oskused ja kõige selle läbi tekib pidutunne, mida on oodatud jagama kõik, nii suured kui ka väikesed, nukuteatrihuvilised ja võhikud. Nukuteater on teater kogu perele, kõigile!

Veebruaris toimuval festivalil on tõepoolest vaatamist ja tegemist kõigile – lisaks nooremale vaatajaskonnale mõeldud muinasjuttudele ja lugudele leiab festivali kavast ka Vana Vabriku Kinoteatri etenduse „The Rolling Eggs ehk Veerevad munad”, mis on täis poliitilist satiiri ja mõeldud just täiskasvanud vaatajale. Kellel huvi mõni nukk oma kätega ehitada, saab seda teha Gunta Randla, Harry Gustavsoni pereteatri ja Kärdla nukuteatri töötubades.

Nukuteater seisab täna küsimuste ees. Mida kellele mängida? Kas muinasjutt või tänapäeva probleemistik? Kas laps peab etenduselt kaasa saama ainult helgeid hetki või ka elu traagikat? Miks mängida ainult lastele? Jne. Et mõista meie rahvusliku nukuteatrikunsti olukorda ning seda edasi arendada, on UNIMA Eesti keskus pühendanud festivali teise päeva arutelule, milles need ja teised olulised küsimused kriitikute ja publiku osalusel läbi arutatakse. Vestlema on oodatud kõik – teatrihuvilised, nukuteatriharrastajad, õpetajad, ajakirjanikud . Ehitame koos Eesti rahvuslikku nukuteatrikunsti!

Festivali ja UNIMA Eesti keskuse kohta leiab rohkem infot keskuse kodulehelt (http://unimaeestikeskus.weebly.com/), Facebooki lehelt ja Piletilevist.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!