Haridusuudiseid välismaalt

2. veebr. 2017 - Kommenteeri artiklit

Reisimine kiires kapslis

Ärimagnaat ja leiutaja Elon Musk soovib, et tulevikus saaks San Franciscost Los Angelesse kuue tunni asemel 30 minutiga. Hüpoteetiliselt võimaldab reisi ülikiire kapsel läbi toru.

Hyperloop-kapsli ehitamiseks lõi ta projekti, mille teostamiseks ehitasid meeskonnad üle kogu maailma kapsli prototüüpe. Kõike kiirema prototüübi ehitas Müncheni tehnikaülikooli meeskond. Kapsli maksumus on 350 000 eurot ja tippkiirus 94 km/h. Usutakse, et tulevikus saab välja arendada kümnekordse kiiruse, vahendab Der Spiegel.

Vahetussussid soodustavad õppimist

Ühendkuningriigis julgustab Finderni algkool õpilasi koolis susse kandma, kirjutab The Guardian. Idee tekkis, kui üks õpetaja luges uurimusest, et kui õpilase jalad tunnevad end mugavalt, saab ta õppimisega paremini hakkama.

Kümme aastat uurisid Bournemouthi akadeemikud teemat ja leidsid, et näiteks Skandinaavias lubatakse õpilastel jalanõud jalast võtta ja nende tulemused klassiruumis olid paremad. Finderni kooli juhatus on lisaks märganud, et õpilased on muutunud rahulikumaks.

Õpilased ründavad õpetajaid

Kogutud andmete põhjal järeldub, et Suurbritannias Walesis ründavad õpilased aastas üle 1500 korra õpetajat. Rünnakud on nii verbaalsed kui ka füüsilised, kirjutab BBC.

Keskmiselt toimub kaheksa rünnakut igal koolipäeval. Üks tõsisem lugu juhtus õpetajaga, kes tahtis kaklust klassis lõpetada. Õpilane lõi teda rusikaga näkku. 20-aastase staažiga õpetaja veetis üle kuue kuu haiguslehel. Walesi valitsusorganite sõnul on igasugune vägivald koolipersonali suhtes vastuvõetamatu.

Taani riik piirab ülikoolis õppimist

Detsembris otsustas Taani lubada ainult ühe tasuta kõrghariduse samal haridusastmel ning kasutada vabanenud ressursse töötutoetusteks. Järgnesid protestid. Otsust peeti lühinägelikuks ja nii allkirjastas 80 000 taanlast petitsiooni seaduse vastu.

Seadus vähendaks inimese võimalusi tööturul edukas olla. Nüüd teatas haridusminister Søren Pind, et inimene võib omandada mitu kõrgharidust samal astmel tingimusel, et eelmise lõpudiplomi väljaandmisest on möödas vähemalt kuus aastat, kirjutab The Local.

Brasiilia õpetaja soovinimekiri

Brasiilia õpetaja Rivaldo Araújo kirjutas üles, mida ta lapsevanematelt soovib, ning avaldas nimekirja internetis. Enamikus punktides palutakse lastele kodus rohkem kombeid õpetada.

Üks Portugali kool kleepis soovid sedelitena seinale, vahendab der Spiegel. Näiteid soovidest: „Tuletame teile meelde, et võlusõnad „tere päevast!”, „palun”, „palun vabandust”, „tänan” õpitakse selgeks kodus; kodus õpitakse puhtust hoidma, seda, et täis suuga ei räägita, ning sedagi, mida prügiga tegema peab.”

Tualetikeeld tõi kaasa valuraha

USA-s Californias sai õpilane koolilt 1,25 miljonit dollarit valuraha, sest õpetaja ei lubanud teda tunni ajal tualetti. Kui tal oli tõesti häda käes, pidi ta kasutama klassi taga asuvat abiruumi ja ämbrit.

Sellisesse olukorda pani 14-aastase õpilase kunstiõpetaja, kes arvas, et õpilast tualetti lubades rikuks ta kooli reegleid. Pärast intsidenti hakati õpilast kiusama ja praeguseks 19-aastane naine käib endiselt teraapias. Kunstiõpetaja töösuhe lõpetati ja kool muutis tualetikülastuse reegleid, vahendab der Spiegel.

Kas poisid on tüdrukutest targemad?

USA-s uurisid Princetoni, New Yorgi ja Illinoisi ülikooli akadeemikud, keda lapsed targaks peavad. Selgus, et viieaastaselt usuvad lapsed hoolimata soost, et nad ise on targad. Kuueaastaselt tekkis aga sooline lõhe: tüdrukud kaotasid usu enda võimetesse ja hakkasid poisse targemateks pidama. Arvatakse, et muutuse põhjustab kokkupuude stereotüüpidega koolis, meedias, vanemate või teiste lastega. Nii võib tekkida lumepalliefekt ja tüdrukud ei vali vaimset võimekust nõudvaid ameteid, vahendab BBC.

Rootsi eliitkooli varjatud pale: seks ja põletamine

Rootsis kahjustavad riigi parima eliitkooli mainet koolisisesed kiusamised ja kuriteod. Lundsbergi internaatkool sattus kooliinspektorite huviorbiiti mitme aasta eest, kui saabusid vihjed, et vanemad õpilased on põletanud kuuma triikrauaga nooremaid.

Nüüd jõudis politseini salaja filmitud seksivideo, mis näitab naisõpilaste ärakasutamist. Video on mitu aastat vana. Kooli juhatuse sõnul tegelevad nad probleemide lahendamisega, aga ei ole oma eesmärke veel saavutanud, vahendab The Local.

Teismelised väldivad sporditundi

Oma keha häbenevad teismelised ei taha käia kehalise kasvatuse tundides, sest kardavad kiusamist, kirjutab BBC. Ühendkuningriigis väldib uuringu kohaselt üle kolmandiku noortest lisaks kehalisele kasvatusele tegevusi, mille jaoks nende välimus ei ole „täiuslik”. 11−16-aastaste hulgas muretseb pidevalt oma välimuse pärast 60% tüdrukutest ja 43% poistest. Koolides peetakse oluliseks tõsta õpilaste enesekindlust ja rääkida probleemidest.

Kogunud ÕIE TÄHTLA


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!