Nooruse mässumeelsus ja jõud Rakvere Teatris

3. veebr. 2017 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit

Tiina Mälberg ema rollis lavastuses „See kõik on tema”. Foto: Gabriela Liivamägi

 

Üksikema ja teismelise poja suhtlemisraskused. Lausutud sõnad lähevad tühjusesse ja vastu jäävad kajama vaid valetõlgendused. Et jõuda lähemale oma võõraks jäänud pojale, võtab ema ette sotsiaalse eksperimendi ja loob Facebookis varikonto. Iga järgmine käik viib lähemale suurele kaosele ning mängu ja elu piirid hägustuvad. Kaalul on usaldus ja elu.

Noore lavastaja Helen Rekkori uuslavastus „See kõik on tema” Rakvere Teatris vaatleb ema ja poja vastuolulisi suhteid internetiajastul, kui silmast silma suhtlemise asemel on palju kergem olla kontaktis ja avada end sotsiaalmeedia kaudu.

Lavastus aitab asetada end teise rolli ja näha maailma võõra pilguga. Täiskasvanutele tuletatakse meelde, milline on teismelise maailmatunnetus, noored saavad mõista, kuidas elavad toimuvat läbi nende vanemad. Põnevate videolahendustega lavastus sobib vaatamiseks 7.–12. klassini, mängivad Tiina Mälberg ja Imre Õunapuu. „See kõik on tema” esietendus jaanuaris.

Suvel saab Rakvere Teatris näha kaht uuslavastust. Üllar Saaremäe lavastab oma pikaaegse lemmiku, iirlase Martin McDonaghi uusima näidendi „Viimane võllamees”. Etendusi mängitakse Tapa-Loobu ristil asuvas vanas kuivatis.

Noor lavastaja, peatselt Viljandi kultuuriakadeemia lõpetav Ringo Ramul toob oma kursusekaaslastega Rakvere lähedal Nortsu tööstuslinnakus publiku ette Anthony Burgessi provotseeriva kultusteose „Kellavärgiga apelsin”. Lavastuses kujutatakse Alexit, kelle päevad mööduvad kambajõmmidega piimabaaris konutades ja oma vägivaldseid ihasid rahuldades. Lavastus heidab terava pilgu inimloomuse süngemale poolele, kus kasvab kurjus ja vägivald. Kunagi varem ei ole Burgessi kultus­romaani Eesti lavadel tehtud.

Lisaks on peatselt käes TÜ VKA teatrikunsti 11. lennu diplomilavastuse „Thijl Ulenspiegel” viimased etendused – näha saab säravat, energiast tulvil ning noortele ainuomase innuga tehtud mõõgavõitluse, tantsude ja Olav Ehala lauludega narrieepost. Lavastus sobib suurepäraselt vaatamiseks koolinoortele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!