VAT Teatri kevad – uus töötuba ja kolm esietendust

3. veebr. 2017 Tiiu Talvist VAT Teatri korraldus- ja ­kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

Stseen Margo Tederi lavastusest „Müller peab lahkuma!”. Foto: Siim Vahur

 

VAT Teatri 30. hooaja teine pool toob vaatajate ette veel kolm uut lavastust ning kutsub osalema uues töötoas.

Hobuveskis esietendub 7. märtsil „Don Quijote”, lõbus kurbmäng Cervantese ainetel. 2017. aastal saab 401 päikeseringi mööda sellest, kui Cervantes oma kaasaegsete hulgast lahkus. Aega on üksjagu kulunud ja üht-teist on meie maailmas muutunud. Cervantese teos aga oleks otsekui täna kirjutatud, ja seda nii sisult kui ka vormilt. Kuulsus, au, arm, rõõm, iha, kurbus, kadedus ning need teised kannupoisid saadavad iga Don Quijotet tema eluteel. Meie lavalugu tuleb hoogsa mängu võtmes, peaosas on Ago Soots, mängivad Elina Reinold, Meelis Põdersoo, Margo Teder ning Kuressaare Linnateatrist Lauli Otsar, Risto Vaidla ja Markus Habakukk.

29. märtsil jõuab lavale visuaalne lastelavastus metsast. Algupärane lavastus vanusele 10+ kannab pealkirja „Mister Green” ning loo peategelane Marco (mängib Rauno Kaibiainen) peab seal saatuse tahtel üle elama pelutava öö metsasügavuses. Lavastaja Helen Rekkor loob VAT Teatri laval visuaalselt haarava keskkonna, paiga, kus Marco digitaalne maailm ja looduse müstiline reaalsus omavahel lootusetult segamini lähevad.

4. mail esietendub rahvusraamatukogu Tornisaalis Priit Pärna multifilmist „Eine murul” inspireeritud samanimeline lavastus. Lavastaja Tanel Saare sõnul saab see olema füüsiline, vähese tekstiga lugu, mida saadab elav muusika Madis Muuli esituses. Lugu räägib unistustest ja sellest, mida kõike on inimesed nõus tegema, et nende unistused täituksid.

Värske töötuba ootab

Rõõm on esitleda uut töötuba „Seksuaalsus, identiteet ja meedia mõjud”, mida saab tellida pärast lavastuse „Kas sulle meeldib porno?” vaatamist. Ühiskonnas on palju tabusid ja teadmatust seksuaalsuse teemadel. Kujunemisjärgus õpilastes tekitavad aga identiteediteemad tihti segadust. Avame temaatikat, nagu VAT Teatri töötubadele kohane – mänguliselt, ausalt ja professionaalide loodud turvalises dialoogiruumis. Läbiviija on kogenud koolitaja Kristina Papsejeva Eesti seksuaaltervise liidust. Töötuba toetab põhikooli ja gümnaasiumi sotsiaalainete teemasid, nagu sugu, identiteet, seksuaalsus, soorollid ja soostereotüübid. Enne etendust saab endiselt kooli kutsuda ka töötuba „Meedia meie elus”.

Töötuba „Lugu liikumises ja rütmis” võimaldab näha tantsuetteastet, proovida rütme ning kogeda, mida saab väljendada tantsuline liikumine. Jätkuna saab sügavamalt keskenduda flamenco’le, rütmikale, novelli „Carmeni” karakteritele ja teemadele või improtantsule. Mitmekülgse võimaluse õpilaste silmaringi avardada pakuvad ka lavavõitlus, improvisatsioon, foorumteater, „Noor virtuaalmaailmas”, lookirjutamine, näidendikirjutamine ja „VATinaarium”. Töötoad sobivad eri vanusele, neid saab siduda lavastustega või korraldada iseseisvalt, rikastamaks nii koolitunde kui ka -sündmusi. Õpetajate koolitused pakuvad aga nii kogemisrõõmu kui ka uusi võtteid: „Tähelepanu, valmis olla, kirjuta!”, „Loovkirjutamine õpetaja töövahendina”, improvisatsioon, lavavõitlus ja foorumteater. Programmi „Aitan lapsi“ kaudu saab vähemate võimalustega lastele tellida tasuta teatrikülastust või haridustöötuba.

2. märtsil kell 18 korraldatakse VAT Teatris ka järjekordne VAT Ekstra sarja kuuluv vestlusring, kus keskendutakse lavastuses „Müller peab lahkuma” tõstatatud probleemidele. Tasuta vestlus­ringi osalema on oodatud õpetajad ja lapsevanemad ning kõik teisedki, kellele Eesti hariduselus toimuv korda läheb.

Täpsem info meie kodulehelt www.vatteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!