Tallinna botaanikaaed ootab traditsioonilisele orhideenäitusele

3. märts 2017 Tallinna botaanikaaed - Kommenteeri artiklit

3.‒12. märtsini toimub Tallinna botaanikaaias juba aastatepikkuse traditsiooniga orhideenäitus, kus saab näha loodusest pärit haruldasi liike kõrvuti inimeste aretustööna ilmavalgust näinud sortidega.
Näituse kuraatori, botaanikaaia troopiliste ja subtroopiliste taimede osakonna juhataja Eevi Siibaku sõnul on orhideenäitus läbi aastate olnud üks populaarsemaid. „Igal aastal käib orhideepäevade ajal Tallinna botaanikaaias umbes 8000 inimest nii Eestist kui ka välismaalt. Lähiriikidest – Lätist, Leedust ja Venemaalt – tullakse siia lausa suurte bussidega.”
Põhjuseid, miks just orhideenäitus nii populaarne on, leiab mitmeid. „Troopiliste õite ilu on köitnud eurooplasi juba alates 17. sajandist, mil esimesed eksootilised orhideed Euroopasse jõudsid. Tänapäeval tuntakse üle 20 000 orhideeliste ehk käpaliste liigi. Lisaks on aretatud sadu tuhandeid sorte, millest paljusid on võimalik ka kodus kasvatada,” ütles Eevi Siibak.
Tallinna botaanikaaia orhideede kollektsioon on lähikonnas üsnagi haruldane ning põneva ajalooga. „Meie orhideede kollektsioon sai alguse tänu eesti soost Austraalia orhideekasvataja Oskar Savikule (1890‒1985), kes kinkis botaanikaaiale parima valiku oma orhideedest 1960-ndate alguses. Tänaseks on ajaloolisele tsümbiidiumi sortide kollektsioonile lisandunud palju haruldasi looduslikke orhideesid maailma eri paigust. Lisaks nendele näeb näitusel ka inimese aretatud ligi sadat sorti orhideelisi, mis jõudsid näitusele Jardini aianduskeskuse abiga,” täpsustas Eevi Siibak.
Kuna 2017 on kuulutatud Eesti laste- ja noortekultuuri aastaks, saab orhideedele lisaks näha ka Tallinna Kopli lasteaia, Arte gümnaasiumi ning huvikooli Rahukas noorte kunstnike loodusteemalisi töid.
Kõikidel näitusekülastajatel on võimalik kahel näituse nädalavahetusel (3.‒5. märtsini ja 10.‒12. märtsini põnevaid orhideesorte ka kaasa osta. Orhideesid müüb Jardin OÜ.
Näitus on avatud botaanikaaia kasvuhoonetes E‒P kella 11‒16. Sissepääs tavahinnaga.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!