Eesti Vabariik 100 ja Laupa kool: Eesti riik on meie nägu!

23. apr. 2017 Kaarel Aluoja Laupa kooli direktor - Kommenteeri artiklit

Emakeel. Isamaa. Oma vaba Eesti riik. Omada kõike seda on pühadus ja pidu. Midagi muud nagu polekski tahta. Olgu, vajaduse jagu ka süüa lauale ja riiet selga.

Kui lähtuda Abraham Maslowinimesele omaste vajaduste kategoriseerimise ja väärtustamise süsteemist, tema n-ö vajaduste püramiidist, siis paneksin need kolm – emakeele, isamaa, oma riigi – püramiidi alumisele astmele füsioloogiliste vajaduste kõrvale.

Nii nagu on õnn ja pidu oma vaba riik, on loomulikult pidu ka riigi sünnipäev. Seda suurem siis, kui sünnipäevalapsel on juubel.

Kuidas tähistada Eesti Vabariigi 100. aastapäeva Laupa koolis?

Me ei hakanud tegema pikka koosolekut ja korraldama arutelu. Võtsime kasti, kujundasime selle küljele EV100 logo ja kirjutasime peale „Ideepank”.

Nii nagu juubel kestab mitu aastat – 2017. aasta aprillist 2020. aasta veebruarini – on ideepank jätkuvalt avatud pakkumistele. Kuid juba praegu leiab sealt mitu toredat ideed: rajada koolile 100 meetri jooksurada; külvata kooliaeda ja kasvatada sügisel alustavale 1. klassile 100 porgandit jt.

Mitmetest mõtetest esimese tegime juba ka teoks. Kinkisime koolile meie oma näoga EV100 logo. Veebis EV100.ee koduleheküljel saab lugeda: „EV100 logo sümboliseerib iseolemise sadat aastat ja me kõik saame selle tähistamisele oma panuse anda. Vali Sulle meelepärane pilt ja kujunda sellega oma isiklik EV100 logo. See on Sinu kingitus meile kõigile!”

Laupa kooli EV100 logo on Laupa kooli nägu. Meie loodud numbrikombinatsioonis on koos kõik meie õpilased, selja taga lippe hoidmas ja lehvitamas täiskasvanud. Nii ongi Eesti riigi pidu ka meie nägu.

Kujundi aitas drooniga fotoks vormida Jürgen Aluoja. Nüüd on see suuremõõtmelisena kaunistamas meie koolimaja seina. Esimestel päevadel oli ta ümber uudistamist ja tunglemist palju – igaüks tahtis ju ennast pildilt ka üles leida.

Vaatamiseks jääb ta aga veel kauaks: et igaüks teaks – Eesti riigil saabub juubel; see on meie kõigi pidu; juubeliüritused on juba alanud; Eesti riik on ka meie nägu!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!