Iloni Imedemaal seikleb „Saabastega kass”

28. apr. 2017 Kaido Rannik Miksteater - Kommenteeri artiklit

Saabastega kass (Katrin Kalma) ja Mati (Mart Toome). Foto: Matthew Mitt

 

Haapsalus veetis Ilon Wikland oma ilusamad ja helgemad lapsepõlveaastad. Iloni Imedemaal on võimalik nii täiskasvanutel kui ka lastel rännata justkui lapsepõlvemaal. Ilon ise on raamatus „Ilon Wiklandi maailm” öelnud: „Muinasjutt on lapsele ikka väga oluline. Nagu eluski, on selles vaheldumisi hea ja halb, ilus ja inetu. On põnevad seiklused, võitlused ja kogu aeg midagi juhtub. Juhtub ka hirmsat ja õudsad elukad käivad vahel lapsi kollitamas. Kuid üldjuhul hea alati võidab, mis on ju ometi tähtis. Muinasjuttu mahub maailma elu kogu oma ääretus mitmekesisuses. Muinasjutud on õpetlikud ja harivad. Loen muinasjutte vahel praegugi mõnuga ning soovitaksin seda teha kõigil täiskasvanutel.”

Muinasjutud on hindamatu pärand. Muinasjuttudeski on pärand kui selline tähtsal kohal – hea tegelane saab päranduseks pool kuningriiki. Lapsepõlvekodu, lapsepõlve muinasjutumaailm, vana talukoht või linnamaja on pärand. Kas me aga oskame oma pärandit hoida ja hinnata? Miksteatri koguperelavastus „Saabastega kass” tegeleb samuti muinasjutu ja päranditeemaga. Charles Perrault’ kuulsa muinasjutu ainetel valminud vaimuka teksti on kirjutanud Donald Tomberg. Pojapoeg Mati (Mart Toome) sõidab ühes oma pruudiga ootamatult lapsepõlvekoju, külla vanaisale, kes ühena viimastest ikka veel jonnakalt talu peab. Mati soovib, et vanaisa kirjutaks talu tema nimele, siis saaks selle maha müüa ja linnas oma äri asutada. Isakodus haaravad Matit aga ootamatult vanad mälestused: selle kivi peal armastas ta istuda ja unistada, tolle kase otsas ronida, aida ees muinasjutte ja igasuguseid põnevaid tegelasi välja mõelda … Ja korraga leiabki ta end unenäost, keset muinasjuttu „Saabastega kass”, kus kodukass Miisu (Kat­rin Kalma) on ootamatult saapad jalga tõmmanud ja vaest Matit juhendama asub. Kassi abiga saab Matist viimaks kuningas. Siis aga võlumaailm kaob ja Mati peab tegema otsuse ning valima. Milliseks tema valik kujuneb? Lavastaja Kristo Tootsi sõnul on „Saabastega kass” täispikk lavatükk, milles on mõtlemisainest ja nautimist nii suurtele kui ka väikestele vaatajatele ning tulla tasub kindlasti kogu perega.

Etendused toimuvad 5. kuni 23. juulini, kokku kümnel korral.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!